Günlerdir Çorum’u Türkiye’nin gündemine tutan mezarlıkta ağlayan gizemli kız olayı bu defa Çorum’un yerel yöneticilerini ikiye böldü. Bir mezarın başında konuşup, ağlayan genç kız olayı ile ilgili daha önce İl Kültür Turizm Müdür Vekili Ömer Arslan’ın, “Bu tür efsanelerin, yaşandığı bölgede turizme büyük bir katkısı bulunmaktadır. İlimizin tanıtımında da bir efsane araştırırken bir anda da bu konu gelişmiştir. Sadece sosyal medyanın yazdığı hikayelerden efsane geliştireceğiz. Çalışmayı onay için bakanlığa ileteceğiz” açıklamasının ardından dün de Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, konuyla ilgili yeni bir açıklama yaparak gündeme farklı bir boyut getirdi.

Belediye Başkanı Gül, Çorum Belediye Başkanı olarak böyle bir açıklamanın ne şekilde kim tarafından yapıldığını bilmediğini belirterek “Böyle bir açıklama arkadaşlarımız tarafından belki iyi niyetle yapılmıştır ancak o zaman akla şöyle bir soru gelebilir sanki önceden planlanmışta turizme katkı sağlaması için bir anlayış ve anlaşılmaya meydan vermemek için ben o tip açıklamayla ilgili düşüncemi belirtmek istemiyorum bu konuyla ilgili ben bir şey söylemek istemiyorum. Ben Çorum’un ‘Gizemli kızlara’ ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Çorum’un kendisinin gizeminin çözülmesi, yedi sekiz bin yıllık tarihi olan bir kentin coğrafi özelliği ve güzelliği olan bir kentin, sanki sadece küçük hesaplarla küçük projelerle planlarla ilerleyen bunların yüzünden tanınmış gibi bir il olmasını tanınan bir il olmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Tüm basın mensuplarını ben çorum’a davet ediyorum ev sahibi olarak davet ediyorum gizemli kızdan çok daha güzel haberleri onlara sunarız diye de teminat veriyorum” dedi.

Başkan Gül, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bu kızımızın psikolojisinin normal olmayan bir vatandaşımız olduğunu söylemiştik. Ve mezarlıkta bizim mezarlıklar müdürlüğü görevlileri tarafından tespit edildi ve daha sonra emniyet yetkililerinden yardım istenerek normal olmayan bir vadandaşımızın mezarlığa gece gelerek ağladığını söylemişlerdi. Bu meselenin bizim söyledğimiz şekliyle psikolojisi normal olmayan bir kızımızın netice itibarıyla ortaya çıkarıldığı çıktığı, basınımızla paylaşıldı. Benim, gizemli kızla ilgili asıl olarak söylemek istediğim, bu değil. Gizemli kızımızın peşine düşen Çorum’u gizemli kızla özdeş haline getiren basın mensuplarımıza ben gizemli Çorum’u tespit etmelerini öneririm. Gizemli Çorum’da ne vardır; inanç turizminden coğrafi güzelliğine, insanların misafirperverliğine, Çorum’da gezilecek görülecek su sporlarının bile yapıldığı bir kent olması, sanayileşme konusunda savunma sanayi ile ortaklaşa çalışabilen ve müteşebbis ruhu ile organize sanayinde görev yapan sanayicilerimizle tanınmasını isterim. Üç sahabesini bağrında barındıran, inanç turizmine hizmet eden, kırk kilometrelik su sporları da yapılabilen adeta bir boğaz gibi Oğuzlar İlçesi’nde Obruk Barajı olan ve dağ turizminin en güzel özelliklerini bağrında barındıran bir Çorum’u, tanıtmanın ve Çorumun bu gizemini tespit etmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum”

Çorumlu sanayicilerin prototip çalışmalar yaptıklarını dile getiren Zeki Gül, “ Ne yapıyor Çorum’da ki sanayicilerimiz; Zırhlı araçlarda ve tanklarda, sis havanları yapıyor, zırhlı araçlarda merkezi lastik basınç kontrol sistemi ve yine zırhlı araçlarda 14 ton kapesiteli çekme kurtarma vinç sistemleri yapıyor. Isı ve basınca dayanıklı mühimmat depolama sistemleri yapıyor, ayrıca halen üzerinde ar-ge çalışmalarının devam ettiği modiler silah stabilizasyon sistemleri, akıllı nişangah ve tetik sistemleri, kimyasal, biyolojik, radyoaktif koruma sistemleri ve tek detorlu entegre dron sistemi bizim Çorum sanayimizin organize sanayimizin savunma sanayisi ile birlikte askeri alanda her türlü katkıya hazır ve alt yapısı aynı zamanda nispeten de destek ve tanınma bekleyen organizemizin ‘gizeminin’ tespit edilmesini yeğlerim. O yüzden Çorum’u günlük herhangi bir kız çocuğumuzun diyelim psikolojisinin üstüne Türkiye kamuoyunu yönlendirmek ve bununla çorumu tanıtmak adına yapılan hareketlerin haberlerin ben doğru olmadığını düşünüyorum. Çorum’u tanıtmak için değerli basın mensuplarımızın, Türkiye’de görev alan muhabirlerimizin Çorum Organize Sanayisinde destek bekleyen ve aynı zamanda hazır toluma kazandırılması an meselesi olan icatlarla ilgili araştırma yapması ve bunların ar-ge çalışmasında varsa devlet desteğinin eksikliği onların tespit edilerek hayata kazandırılmasını, bu konuda gayret edilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. O yüzden Türkiye’de görev yapan basın mensubu gazeteci televizyoncu arkadaşların bu konuya eğilmenin daha doğru olacağına inanıyorum” dedi.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim