Komisyon adına Meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Ünal Cevizci, Çorum’da yerel kurumlar tarafından yürütülen “Sıfır Atık” projesiyle ilgili detayları aktardı.

Çorum Belediyesi’nin Çevre Belediyeler Birliği ile kente kazandırılan Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’nin 30 yıllık atık sorununu çözdüğünü vurgulayan Ünal Cevizci, şu bilgileri paylaştı:

“Çorum Belediyesi’nde katı atık toplama ve taşıma faaliyetleri Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Bertaraf işlemi Çorum Belediyeler Çevre Birliği tarafından işletilmekte olan düzenli depolama sahasında gerçekleştirilmektedir.

Atık miktarını azaltmak ve ayrı toplanması ve taşınması gereken atıkların düzenli depolama sahasına gitmesinin önüne geçmek adına; ambalaj atığı toplama noktaları oluşturulması, atık pil toplama noktalarının oluşturulması, tıbbi atıkların ayrı toplanması, evlerden kaynaklanan molozların ayrı toplanması, bitkisel atık yağ kaynaklarının lisanslı firmalarla sözleşme yapmaları için denetimler gerçekleştirilmesi ve çorumda faaliyet gösteren lisanslı bitkisel atık yağ firmaları ile iletişim halinde olunması, yemekhanesi bulunan bazı kamu kurumlarının yemek artıklarının ayrı toplanıp Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından hayvan yemi olarak değerlendirilmesi, ağaç dalı ve yaprak türü atıkların bir kısmının Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından kompost haline getirilmesi gibi bir takım faaliyetler yürütülmektedir.

Çorum Belediyesinin Belediyeler Birliği ile ortaklaşa yapmış olduğu katı atık toplama ve ayrıştırma tesisi 2018 yılı Ocak ayı itibarıyla işletmeye açılmıştır. Çorum Merkez, Sungurlu, Alaca, İskilip, Osmancıkta ilçelerinden toplanan atıklar bir ayın bu tesiste toplanacaktır.

Tesiste ayrıştırma ünitesi, bakım atölyesi, kompost (gübre) ünitesi depolama alanı, çöp sızıntı suyu arıtma tesisi ve idari bina bulunmaktadır. Bu tesis Çorum’un tamamının 30 yıllık katı atık sorununu çözecek kapasitededir.”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Taner Ölçer ise “Sıfır Atık Projesi” hakkında Meclis üyelerine bilgi sundu. Şube Müdürü Ölçer, kamu kurum ve kuruluşlarında mevcut durum analizinin tamamlanarak iç mekân geri dönüşüm kumbaraları temin edildiğini ve bu kumbaraların kullanıma sokulduğunu aktardı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim