Çorum İl Stratejik ve Gelişim Planı 5. İstişare Toplantısı’nda konuşan Vali Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bütçesinden önemli rakamlar koyarak kurumlar kuruyor, teşkilatlar kuruyor, bakanlıklar kuruyor. Tabiri caizse de bir memur ordusu besliyor. Ordumuzun 700 bin kişi olduğu düşünülürse Milli Eğitim’de sadece 800 bine yakın öğretmenimiz var. Onlarca değişik bakanlık var ve sayısı çok fazla kamu kurumu var. Bunların tamamı hizmet için” dedi.

Hükümet programlarında hedeflerin konulduğunu ve ülkenin bir hedefe doğru götürülmek istendiğini kaydeden Kılıç, “O hedefe götürülmek istenirken ülkede onu icra edecek kurumlar bakanlıklar ve taşra teşkilatlarıdır. İl müdürlüklerimiz, hükümet programları, kalkınma planları ve bölgesel planlar dâhilinde bir üretim içerisinde yer almalı ki bakanlığın hedefleri gerçekleşsin. Taşrada il müdürlüklerinin performansını takip etme ve ölçmede ne kadar başarılıyız o ayrı bir konu” diye konuştu.

“Bulunduğumuz ili en iyiye götürme gibi bir görevimiz var” diyen Kılıç, “Eğer biz burada Milli Eğitim Müdürlüğü yapıyorsak bizim eğittiğimiz öğrencilerin Türkiye ortalamasının üzerinde olması gerekiyor. Ortalamanın üzerindeyse Milli Eğitim teşkilatının iyi olduğunu görürüz” ifadelerini kullandı.

Vali Kılıç, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığı yapıyorsak bu ilde İçişleri Bakanlığı’nın stratejik planındaki hedeflerine ne kadar yaklaşabildik onun sorgulanması lazım. İçişleri Bakanlığı özgürlük ve güvenlik dengesini bir arada tutarak yaşanabilir şehirler istiyor. Bizim yönettiğimiz ilde trafik kazaları arzu ettiğimizden daha fazlaysa veya ciğeri beş para etmezler sağı solu kurşunluyorsa bu görev yapmak anlamına gelmez. Sayısı 100’ü geçmeyen, kanunu çiğnemeye alışmış zavallılar sokaklarda geziyorsa bu görev yapmak değil. Gezemeyecek bu insanlar. Kimsenin kılına zarar gelmemeli. Bu ilde gecenin herhangi bir vaktinde iki kadın rahat rahat sokaklarda gezene kadar görev yapacağız. Eğer ki iki kadın gecenin bir vakti sokakta rahat rahat gezebiliyorsa o zaman deriz ki biz o seviyeye yaklaştık.

Diğer kurumlarda sağlık, eğitim, ulaştırma, tarım, hayvancılık bütün alanlarda bakanlıklarımızın bize koyduğu hedefleri bu ilde yakalamamız lazım. Devletimiz bu kadar kurum için bir masraf yapıyor. Bir motor çalışmak için enerji harcar bir de üretmek için enerji harcar. Şimdi bizim kurumlarımız da öyle. Kurumlarımızın kamu kaynağını kullanıyoruz. Personelimiz, cari giderlerimiz olarak bir harcamamız var. Bu harcamayı bulunduğumuz ilin azami ölçüde menfaatine çevirmemiz lazım. Bunu yaptığımız halde ilimize iyilik ederiz ama genelde de ülkemize iyilik ederiz.

Bu çalışmada kurumlarımızın verimliliğini arttırmak ana hedeflerimizden birisidir. Kurumlarımızın kurumsal kapasitelerini arttırma da hedeflerden birisidir. Dolayısıyla bu çalışma çok uzamamalı. Yaz aylarında tamamlamalıyız. Böyle bir çalışmayı Türkiye’de ilk defa yapıyoruz. Başarırsak Kalkınma Bakanlığı bizi izliyor, bir başarı hikâyesi olarak vilayetlere yayılacaktır.

Bize destek veren üniversitemizin rektörüne teşekkür ediyorum. Türkiye’deki kalkınma ajansları içerisinde parmakla gösterilen OKA’dır. OKA’nın da güzel bir kapasitesi var.

Çorum’un geleceği parlak olur inşallah. Çorum’a o parlak geleceği sunabilmek için çalışacağız. Bugüne ve Çorum’un yarınına hep birlikte hizmet edeceğiz.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim