Çorumlu Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen ve önceki gün başlayan Ankara’daki Çorum Tanıtım Günleri ile ilgili olarak, Ankara’daki Çorum derneklerinin diğer çatı kuruluşu Hitit Dernekler Federasyonu’ndan eleştiri geldi.
Hitit Dernekler Federasyonu adına kamuoyuna yapılan yazılı açıklamada, Ankara’da yaşayan Çorumluların yarısını ötekileştiren tutumun, Çorum’un birlik ve beraberliğine zarar vereceği savunuldu.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu, Ankara’da bulunan Çorumun 70 köy derneği, işadamları dernekleri, halkozanları dernekleri ve sivil toplum derneklerinden oluşan bir federasyondur. Aynı zamanda Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Mersin’de kurulu bulunan Çorum Federasyonlarının ortak kurduğu üst kuruluşu olan Çorum Hitit Dernekleri Konfederasyonunun kurucu üyesidir. Kitlesel anlamda Ankara’ daki en büyük yöresel kitle örgütüdür. Bunu yaptığı etkinliklerle ve son iki yıldır Ankara Arena’daki 20 bin kişilik Çorum etkinlikleriyle kanıtlamıştır
Bu yıl üçüncüsü yapılmakta olan Ankara Çorum Tanıtım Günleri’ne, üç seferdir bırakın beraber yapmayı davet bile edilmemektedir. Bu konuda Çorum’daki resmi makamlar ve katılımcı diğer sivil toplum kuruluşlarına gerekli tüm bilgiler tarafımızdan daha önce verilmiş olup buna rağmen federasyonumuz bu organizasyonların hiç birine çağrılmamıştır. Çorum’un Ankara’daki en kitlesel temsilcisi olan federasyonumuz bilinçli bir şekilde ötekileştirilmektedir.
Çorum’u sanki sadece bir federasyon temsil etmektedir. Çorum’da başka kimseye temsil ve yaşam hakkı tanınmamaktadır. İşin asıl düşündürücü kısmı tarafsız olması gereken resmi kurumların da, diğer çeşitli nedenlerle baskı altına alınmış sivil toplum örgütlerinin de buna ses çıkarmamasıdır. Çorum olayları gibi toplumsal bir çatışmayı ve acıları yaşamış bir kentte bu ayrışma ve ötekileştirme politikası çok tehlikelidir. Büyük bir Çorumlu kitlesini yok saymak ayrılık tohumları ekmektir. Aslolan bir arada, birlikte, kardeşçe, kederde, tasada, sevinçte ortak olmak, birlikte yaşamak ve geçmiş yaraları sarmaktır.
Geçen yılki ve daha önceki yıllarda yapılan Çorum tanıtım günlerinin ne kadar başarısız ve sönük geçtiğinin kanıtı Çorum’daki yerel gazetelerimizin sayfalarında ve çeşitli kuruluşların eleştiri yazılarında arşivlerde durmaktadır. Her şeye rağmen umarız bu başarısızlık bu yıl da tekrar etmez. Ankara gibi beşyüz bin Çorumlu’nun yaşadığı bir Başkentte beş yüz kişiyle Çorum günleri yapmak Çorum adına en büyük talihsizliktir.
Bizler Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu olarak Çorum’da herkesin eşit temsil edildiği kimseye ötekileştirme politikasının uygulanmayacağı kardeşlik, dostluk ,barış içinde yaşayacağımız bir gelecek kurmak için Çorum’u en iyi şekilde bulunduğumuz her ortamda temsil etmeye devam edeceğiz.”
Editör: TE Bilisim