Türkiye genelinde denizlerde av yasağının sona ermesi ile birlikte vatandaş balığa doydu. Karadeniz ve Marmara Denizi kıyı kesimlerinde balık av mevsiminin başlamasının ardından Çorum’da da tezgahlardaki yerini alan balıklar et yiyemeyen vatandaşın yüzünü adeta güldürdü.
Özellikle Karadeniz’e açılan balıkçıların kasalar dolusu palamutla limana dönmesi ve bölgedeki illere bu balıkların ulaşması ile birlikte vatandaşlar adeta bayram yaptılar. Geçtiğimiz yıl tanesi 15 – 20 lirayı bulan palamutun bu yıl bol olarak tutulması sayesinde tezgahlarda büyüklüğüne göre 5-10 TL’den satılmaya başlanması piyasayı da hareketlendirdi.
Karadeniz’de palamutun yanında çinekopun da bu yıl bol olarak avlanması nedeniyle tezgahlardaki fiyatların aşağıya indiğini dile getiren Çorum’daki balıkçılar “Havaların sıcak gitmesi nedeniyle işlerimiz çok gibi görünmeyebilir ama iki haftadır Çorumluların gösterdiği ilgi balığın özlendiğini yansıtıyor” diye konuştular.
Balık sezonunun açılması ile birlikte tezgahlarını açmaya başlayan Çorum’daki balıkçılar özellikle Palamut ve Çinekop’un yüz güldürdüğünü, denizin kurufasülyesi olan Hamsi için de havaların iyice soğumasını beklemek gerektiğini dile getirdiler. “Denizde ki canlılığa bakılırsa bu yıl önceki yıllara oranla çok daha fazla bir balık olacak. Umarım bu şekilde devam eder. Hem biz emeğimizin karşılığını alırız. Hem de halkımız son derece sağlıklı olan bu besin kaynağını ucuza tüketmiş olurlar” diye konuşan balıkçılar şu aralar palamut zamanı olduğunu, palamutun küçük kılçıkları olmadığı için her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebileceğini vurguladılar.
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Örnek Balıkçılık yetkilisi Yavuz Kaynar, Kaynar Balıkçılık yetkilisi Fatih Kaynar ile Engin Topçu, Karadeniz Balıkçılık yetkilisi Zeki Çabık, ilimizde tanesi 5 TL’den satılan palamutun büyük ilgi gördüğünü, büyük palamutların ise 10 TL’den satışa sunulduğunu dile getirdiler.
Bu sezon palamut ve çinekopun bol olduğunu, hamsinin de bol olmasını beklediklerini söyleyen balıkçılar, “Kurban Bayramı’nda bol bol et yiyen vatandaşlar yavaş yavaş balığa yönelmeye başladı. Son 4-5 sezona göre palamutun fiyatı oldukça uygun. Sıcak havaların bitmesi ile birlikte hamsinin de halkın alım gücüne göre olan fiyatlara inmesini bekliyoruz. Lezzetli hamsi için biraz daha süre geçmesi gerekiyor. Sezona iyi bir başlangıç yapıldı. Vatandaşımız balığa özlemiş” diye konuştular.
Buna göre Çorum’da tezgahlardaki balık fiyatları şu şekilde: “Palamut tane 5-10 TL, Deniz Çupra 35 TL, Norveç Somon 40 TL, Kötek 25 TL, Levrek 25 TL, Deniz Levrek 40 TL, Alabalık tane 3-5 TL, Mezgit 10 TL, Barbun 20 TL, Somon 18 TL, Çinekop 10 TL, Hamsi 10 TL, İstavrit 10 TL”











(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim