Kaymakamlıklar ve ilgili kurumlara gönderilen genelgede, fındık toplama işinde çalışmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce işçinin aileleriyle birlikte Ordu’ya geldiğini hatırlatan Çorumlu Vali Balkanlıoğlu, fındık toplama işinde 16 yaşından küçük çocuk çalıştıranlara idari para cezası uygulanacağını belirtti.
Fındık toplamak için gelen işçi ailelerin kendilerine yapılan uyarılara rağmen 16 yaşından küçük çocukları fındık toplama işinde çalıştırdıklarını belirten Vali Balkanlıoğlu, ”Bu durum, gelişme döneminde olan çocukların kötü koşullara sürüklenmesi gibi istenmeyen bir durum oluşturacağından ülkemizin dünyadaki itibarını zedeleyebilmekte ve fındığımızın Avrupa pazarında boykota uğramasına neden olabilmektedir” dedi.
16 yaşından küçük çocukların çalıştırılması eyleminin, uluslararası sözleşme ve meri mevzuatta suç sayıldığına dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, ulusal ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak fındık toplama işinde 16 yaşından küçük çocukların çalışmasının suç olduğunu dile getirdi.
Fındık tarımında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin kimliklerini ispatlayacak belgeleri beraberinde bulundurması gerektiğinin altını çizen Çorumlu Vali İrfan Balkanlıoğlu, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran, çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerini muhtarlıklar aracılığı ile en yakın güvenlik birimlerine bildirmeyen, bahçe sahibine ve bu çocukların velilerine her çocuk için 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince 219 TL idari para cezası uygulanacağını kaydetti.
(İHA)
Editör: TE Bilisim