Danıştay 9. Daire Başkanı Ceyda Kerman’ın babası, Dr. Tuncay Kerman’ın kayınpederi olan Bedri Kerman, toplumda ön plana çıkmayı pek sevmiyordu, ama Kore Büyükelçiliği ile Vakıf 19’un Ankara Milli Kütüphane Salonlarındaki “Kore-Hitit bir arada” isimli ortak etkinliğine, kızının ve damadının ısrarıyla katılmıştı.

(Ceyda- Tuncay Kerman çiftinin aynı kökten gelen akrabalar olmalar nedeniyle, Ceyda Kerman’ın soyadı, evliliğinden sonra da değişmemişti)

SÜRPRİZ FOTOĞRAF

Bedri Kerman, bu kez ÇORUM HABER’in isteği üzerine, yine birkaç eski fotoğrafını ve aldığı madalyalarla ilgili bazı belgeleri Çorumlu hemşehrileriyle paylaşmaya razı edildi.

Çorumlu hemşehrilerinin gururu, Kore kahramanı Bedri Kerman’ın, damadı Dr. Tuncay Kerman aracılığı ile ÇORUM HABER’e ulaştırdığı fotoğraflar arasında bir fotoğraf vardı ki, son derece günceldi. Adeta tam bu günlerde su yüzüne çıkarılması gereken altın değerinde bir “anı” idi.

10 Şubat 1952 tarihini taşıyan bu fotoğrafta, dönemin Teğmeni Bedri Kerman, şu günlerde Oscar adayı “Ayla” filmine konu olan Kim Eunja ile görülüyordu.

YARIN VİZYONA GİRECEK

“Ayla” filminin, 27 Ekim 2017 Cuma günü (yarın) vizyona girecek olması nedeniyle, bu konuyu dün gazetemizin sürmanşetinde “Ve Çorumlu kahramanın gerçek Ayla ile fotoğrafı” başlığı altında değerlendirdik.

Kore Gazisi Emekli Albay Bedri Kerman’ın aldığı madalyalar, 1951-52 yıllarında görev yaptığı Kore’de gerçek kahramanlık öykülerine imza attığını gösteriyor.

Konuşmayı pek sevmediği söylenen Bedri Kerman’ın anılarına, ileride ayrıntılı biçimde yer verme umudumuzu koruyarak, bize ulaşan bilgileri okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

PYONGGANG KAHRAMANI VE SİLVER STAR MADALYASI

1923 Çorum doğumlu Bedri Kerman, 1950’de başlayan Kore Savaşı’na, 1951-52 yıllarında Teğmen rütbesiyle katılıyor.

Kore’deki Türk birliğinde 5. Bölük Takım Komutanı olan P.Tğm. Bedri Kerman, 16 Kasım 1951 tarihinde Nam-Myon Pyonggang Gun yakınında düşmana karşı gösterdiği kahramanlık nedeniyle, 6 Şubat 1952’de Amerikan Silver Star (gümüş yıldız) madalyası ile ödüllendiriliyor.

Kerman’ın madalyasını, Amerikan 8. Ordu Komutanı General Van Fleet adına Kurmay Başkanı General O.C. Mood resmi törenle takıyor.

YAĞMUR GİBİ YAĞAN MERMİLERE RAĞMEN…

Teğmen Bedri Kerman’ın komutasındaki keşif birliği, yamaçlara mevzilenmiş düşmanın yoğun ateşine maruz kalıyor. Kerman ve diğer askerler sipere yatıyorlar, ama ilk ateş sırasında iki asker şehit oluyor. Genç Teğmen, şehitlerin cesetlerini orada bırakmak istemiyor, mermi yağmuru altında korkusuzca açık araziye koşuyor, şehitleri ve silahlarını omuzlayarak kendi siperlerine getiriyor. Sonra da diğer askerleri ile birlikte Türk mevkilerine dönmeyi başarıyor.

Teğmen Bedri Kerman’ın bu cesareti, büyük bir kahramanlık örneği olarak kayıtlara geçiyor.

KORE CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN FAZİLET NİŞANI

Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı da, 29 Ekim 1973 tarihinde Albay Bedri Kerman’ı “Milli Savunma Fazilet Nişanı” olan Sam-İl Madalyası ile ödüllendiriyor.

Madalya beratında şöyle deniliyor:

“Komünist Kuzey Kore’nin ülkemize saldırısı sırasında 1951-52 yılları arasında Kore’de hizmet gördüğü sürece, Albay Bedri Kerman, kendisini Kore’nin savunmasına adayarak ülkemize büyük hizmetlerde bulunmuştur.

Albay Bedri Kerman, olağanüstü başarıları meyanında, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususundaki teşebbüsleri ile gerek kendisi ve gerekse Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında övünülecek bir durum yaratmıştır.”

KORE CUMHURBAŞKANI’NIN TEŞEKKÜRÜ

Kore Cumhurbaşkanı Kim Dae Jung, 25 Haziran 2000 tarihinde, Kore Savaşı’nın 50. yıldönümü nedeniyle Bedri Kerman’a bir yazı göndererek, ülkesi adına teşekkür ediyor.

“Yarım asır önce Kore Savaşı’nda, dünyanın özgür demokrasisini ve Kore Cumhuriyeti’ni korumak için katkıda bulunan sizlere içtenlikle teşekkür ediyoruz. Bununla birlikte kıymetli canlarını feda eden aziz şehitlerinizi de rahmetle anıyoruz” diyen Kore Cumhurbaşkanı Jung, teşekkür mektubunu şöyle sürdürüyor:

“Özgür bir demokrasi ülkesi olan Kore Cumhuriyeti’ni sürdürmekte gösterdiğiniz müthiş inanç, destansı kahramanlık ve büyük fedakârlık ruhunu daima kalbimizde taşıyacağız.

Bilhassa yarım asır önce savunmak için bizzat büyük gayret göstermiş olduğunuz özgürlük ve demokrasi ideolojisi, artık yeni asırda, yeni bin yılda dünya insanlığının evrensel bir değeri olmuştur.

Kore Savaşı’nın 50. yıldönümü vesilesiyle minnettarlığımızı bir kez daha ifade etmek ve geçmişte kanlarımızla kurduğumuz kardeşliği güçlendirmek istiyoruz. Ayrıca insanlığın gelişmesi ve dünya barışı için kardeş ülkelerle elele vererek gayret edeceğiz.

Bir kez daha göstermiş olduğunuz fedakârlığa candan teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.”

DÜNYA KUPASI’NA DAVET

Emekli Albay Bedri Kerman, 2002 yılında, Güney Kore ve Japonya tarafından düzenlenen, Türkiye’nin dünya üçüncüsü olduğu FIFA Dünya Kupası’na, ünlü elektronik markası LG’nin davetlisi olarak katılmıştı.

İHSAN SABUNCUOĞLU ve BAHRİ GÜVEN’DEN

5 Mart 1952 tarihli Yeni Çorum Gazetesi’nden, Noter İhsan Sabuncuoğlu’nun “Gümüş Yıldız Madalyası alan Çorumlu bir kahraman” başlıklı yazısını ve Bahri Güven’in “Ağaoğlu” isimli romanının kahramanı Nihat Kayım’ın, kardeşi Bedri Kerman’ı Kore’ye uğurlayışını ve dönüşünde kahraman olarak tüm Çorum tarafından karşılanışını, yarın okurlarımıza aktaracağız. (Selda FINDIK)

Editör: TE Bilisim