İlki, büyük Türk dil bilgini Kaşgarlı Mahmut’un 1000’inci doğum yılı olan 2008’de düzenlenen yarışma, bu yıl beşinci kez gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve TÜRKSOY’un işbirliğiyle düzenlenen ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı, hemşehrimiz yazar Osman Çeviksoy’un jüri başkanlığını yaptığı yarışma büyük ilgi gördü.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Türkmenistan ve Balkanlar olmak üzere tüm Türk dünyasını kapsayan yarışmaya Türkiye Türkçesiyle 138 yazar, 159 eserle katıldı. Bu eserler Osman Çeviksoy, Hüseyin Özbay, Mustafa Kurt, Ataman Kalebozan ve Sema Tanrıverdi Ersöz’den oluşan Türkiye jürisi tarafından önce şartnameye uygunluk yönüyle, sonra da tamamen sanatsal açıdan titizlikle değerlendirilerek ilk üç derece belirlendi.

Buna göre Türk dünyasının ilk ve tek ortak edebî yarışması olan organizasyonun Türkiye etabında “Altıncı Parmak” adlı hikâyesiyle Yücel Öztürk birinciliğe uzanırken; Çorumlu Serkan Erden “Kaşgari” adlı hikâyesiyle ikincilik, Serpil Tuncer ise “Son Ütücü” adlı eseriyle üçüncülük elde ettiler.

SERKAN ERDEN KİMDİR?

1988 yılında Çorum’un Ortaköy ilçesine bağlı Kavakalan Köyü’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimimi köyünde tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte Çorum’a taşındı. Çorum’da liseyi bitirdikten sonra önce Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü okumak için Muğla’ya ardından da Özel Eğitim Bölümü’nü okumak üzere Samsun’a gitti. Şu anda Çorum Merkez’de Özel Eğitim Bölümü Öğretmeni olarak görev yapan Serkan Erden, evlidir ve bir kız çocuğu babası.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim