Türkiye’de adliyelerdeki alacak ve dolandırıcılık davaları her geçen gün artarken, Aydın ile Danimarka hattında yaşanan ilginç bir olay ‘insanlık ölmemiş’ dedirtti. Aydınlı Mehmet Vergili kendisini 36 yıl sonra arayıp bulan ve borcunu ödeyen, Türkiye’den Danimarka’ya yerleşmiş Çorumlu Kemal Serinci’ye teşekkür edip, “Bu Çorumlunun yaptığını her Çorumlu yapar” dedi.
Olayın fedakar ve takdire şayan kahramanı Çorumlu olunca halk arasında meşhur kelam olan ‘Bu yaptığını Çorumlu yapmaz’ sözü de bir kez daha tersine döndü. Edinilen bilgiye göre, inşaatlarda demir bağlama ustası olan Mehmet Vergili, 1980 yılında Ankara Siteler’deki bir inşaatta çalışırken ihtilal oldu. İhtilal yıllarında hızlı bir siyasetçi olan Mehmet Vergili o dönem çalıştığı sırada yakalanıp cezaevine atıldı. Bu sırada da Mehmet Vergili’nin o dönem yanında çalıştığı Kemal Serinci isimli işverenden 4 günlük yevmiyesi içerde kaldı.

36 YIL SONRA PARAYI ALDI
Bir süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan ve mesleği üzerinde çalışmaya devam eden Mehmet Vergili daha sonra emekli oldu ve Aydın’da siyaset de yapmaya başladı. Geçtiğimiz yıl bir haberden dolayı televizyonlara çıkan Mehmet Vergili’yi Danimarka’da ekranlarda gören Çorumlu Kemal Serinci, 36 yıldır borcunu ödeyemediği demir bağlama ustası Mehmet Vergili’yi tanıdı ve aramalarına tekrar başladı. Yaklaşık bir süren aramasının ardından alacaklısına ulaşan Danimarka’da yaşayan Çorumlu Kemal Serinci, Mehmet Vergili ile helalleşmek için 2 bin lira teklif etti.

“DEFALARCA DOLANDIRILDIM AMA İYİ İNSANLAR DA VARMIŞ”
Bugüne kadar defalarca dolandırıldığını belirten Vergili, yaşadığı ilginç olayı, “Beni buldu ve 1980 yılından kalma 4 yevmiye borcunu 2 bin lira ödemek istedi. Ben kabul etmedim hiç para da almak istemedim. Israr edince sadece yevmiyemi alabileceğimi söyleyip sadece 400 TL kabul edebileceğimi söyledim. O da gönderdi. 36 yıl önce çalışıp cezaevine girdiğim için kalan yevmiyemi 36 yıl sonra çekmiş oldum” diyerek anlattı.

“ÇOCUKLARINA VASİYET ETMİŞ”
Kendisinin 80 ihtilalinden hemen sonra cezaevine girdiğini kendisi cezaevine girdikten 2 yıl sonra da Çorumlu Kemal Serinci’nin Danimarka’ya iltica ettiğini öğrendiğini belirten Mehmet Vergili, “Çocuklarına tembih etmiş ‘Ben ölürsem bu adamı bulup parayı ulaştırın’ demiş. O zamanlar siyasi suçtan içeri girenlere ulaşılamıyor ve para vermeye gelenlere sıkıntı oluşturuluyordu. 12 Eylülden 1-2 yıl sonra iltica edip Danimarka vatandaşı olmuş. Emek demek ki yenilecek yutulacak bir şey değil. Ben saygıyla yad ediyorum kendisini. Eğer bu konu haber olur gönderilirse kendisini saygıyla anıyorum. Beni bu zamana kadar çok dolandırıldılar ama bu arkadaşımızın benim 4 yevmiyemi göndermesi ve dünyada halen böyle iyi şeylerin yaşanması beni umutlandırdı. Çorumlunun yaptığını herkes yapmaz sözü yanlış, bu arkadaşın yaptığını her Çorumlu yapar” diye konuştu.
(İHA)
Editör: TE Bilisim