Tarım ve gıda sektörlerinin “dünya zirvesi” olarak planlanan bu toplantıya, 80 ülke davet edildi. Bunlardan 45’i olumlu yanıt verirken, diğer ülkelerin katılım bilgileri de gelmeye devam ediyor. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Güldemir, Çorum Şube Başkanı Ali Yarbaşı ile birlikte Cumartesi günü gazetemizi ziyaret ederek, zirve hazırlıkları ve Konfederasyon’un dünyaya açılmaya yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Merkezi Ankara’da bulunan Konfederasyon’un, 81 il, 640 ilçe ve 42 ülkede teşkilatlandığını, 12 ülkede ofis açtığını, 280 bin üyesinin bulunduğunu belirten Necip Fazıl Güldemir, “Önce pazar, sonra üretim” ilkesiyle hareket ettiklerini, Genel Başkan Hakan Yüksel’in önderliğinde, arz ve talebi bir araya getirmeye yönelik uluslararası organizasyon çabası içinde olduklarını söyledi.

Öncelikle Balkanlar, Afrika ve Arap ülkelerinde gıda ve tarım ürünleri açısından talepleri belirlemeye ve bu doğrultuda üretimi artırma veya çeşitlendirme zeminini hazırlamaya yöneldiklerini anlatan Güldemir, “Arap coğrafyasına Katar’dan, Afrika’ya Tunus’tan, Balkanlar ve Avrupa’ya ise Makedonya’dan açılacağız” diye konuştu.

Bu ülkelerde “tarım ve gıda işmerkezi” niteliğinde, önce 25, daha sonra 100 firmanın ofis açabileceği merkezler oluşturacaklarını da belirten Necip Fazıl Güldemir, “Bu merkezlerde pazar araştırması, satış, gümrük, lojistik ve büro hizmetleri sağlanacak. Çorum’dan da bu anlamda dünyaya açılacak firma araştırması yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim