Hastanın zeka düzeyiyle ilgili olmayan bu hastalıkta beyinde vücuda giden sinyalleri tam olmaması nedeniyle istem dışı hareketlerin ortaya çıktığını belirten Süleyman Şener, bu hastaları dışarıdan görenlerin zihinsel engelli sanabileceğini vurguladı. Spastik çocuklar için erken teşhisin öneminden söz eden Şener, “Teşhis yapıldıktan sonra uzun yıllar süren tedavi gerekir. Bunun için özel eğitim gerekmektedir. Spastik çocuklarda eğitim çok önemlidir. Çünkü bunların tedavisi eğitim yoluyla yapılmaktadır. Ayrıca hastanın durumuna göre ortopedik ve cerrahi tedaviler yapılmaktadır. Bu tedaviler de doktorlar uygun zaman ve tedavi şeklini belirlerler.

Spastik çocukların tedavisi bazen ömür boyu sürer. Bu tedavi rehabilitasyon merkezlerinde ve okullarda da devam eder. Bu tedaviler sonucu hastalar belirli oranda iyileşir, kendi işlerini kendileri görür, hatta belirli bir meslek sahibi olabilirler.

İlimizde sadece spastik çocuklara yönelik bağımsız bir okul yoktur. Ancak bu öğrenciler durumlarına göre çeşitli özel ve engelli okullarda eğitim görmektedirler.

Spastik ve zihinsel engelli olanlar ilkokullarda tam zamanlı kaynaştırma eğitimi alırlar.

Rehberlik Araştırma Merkezi (Ram) tarafından incelenen öğrenciler, kendilerine yakın Özel Eğitim sınıflarına, Özel Rehabilitasyon Merkezlerine ve Özel Eğitim okullarına yönlendirilmektedir.

İlimizde 26 okulda özel eğitim sınıfı, 10 adet özel rehabilitasyon merkezi, 18 adet Resmi Özel Eğitim okulu bulunmaktadır.

Ayrıca 140 adet okulda Destek Eğitim odaları açılmıştır. Gerek zihinsel, gerek spastik özürlü öğrenciler normal dersleri bu özel odada bir öğretmen tarafından verilmektedir. Bu okullarda bir öğretmen bir veya iki öğrenciye ders verilmektedir” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim