İlk defa 2013 yılında “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği kapsamında İzmir'de başlatılan, geçen yıl da Çorum’da organize edilen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”nun ikincisi büyük ilgi çekti. Gazi Caddesi Valilik Parkı'nda toplanan yaklaşık 150 kadın, ilk olarak kullandıkları bisikletleri, balon ve çeşitli eşyalarla süsledi. Daha sonra Gazi Caddesi üzerinden Çorum Müzesi, Özdoğanlar Kavşağı ve ardından da Atatürk Anıtı’na gelerek bisiklet turunu tamamladı.

Kadınlar, yaklaşık 1 saat süren etkinlikte çevredeki vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü. Bisiklet turunu organize eden Melek Gizem Çataroğlu, yaptığı açıklamada Türkiye’de özellikle kadın bisiklet kullanıcılarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmek için bir araya geldiklerini ifade etti. Bisikletin kentlerde oluşan trafiğe en güzel çözümlerden birisi olduğunu vurgulayan Çataroğlu, şunları söyledi: “Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet yoğun kent trafiğine çözüm olabilir, vebit ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yola çıktık.

Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollardaki bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçlar tarafından hiçe sayılan birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yıllarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletiyle saygı istiyoruz. Bu yüzden buradayız.”

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim