Dünya çapında böylesine bir öneme sahip antlaşmanın taraflarından biri Hititler olduğuna göre, Hitit uygarlığının başkentini bağrında taşıyan Çorum da, dünyada “barış kenti” unvanını en fazla hak eden kenttir. ÇORUM HABER’in yıllardır savunageldiği görüş bu.

Baba tarafından Boğazkaleli olan Ak Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum’un tarih hazinelerine ve turizmine büyük bir duyarlılıkla yaklaştığı gibi, Kadeş’i de tarihsel önemine uygun olarak gündemine aldı ve Çorum’da düzenlenecek bir bilimsel etkinliğin uzunca bir süre hazırlığını yaptı.

Milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt’un bu konudaki en büyük başarısı ise, 28 Eylül 2017’de Çorum’da düzenlenen “Uluslararası Kadeş Barış, Kardeşlik ve Eşitlik Sempozyumu”nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilmesini sağlaması oldu. Nitekim, Başbakan Binali Yıldırım, beraberinde bazı bakanlarla birlikte sempozyumun açılışına katılarak, bu önemli etkinliği taçlandırdı.

Çorum’un bir değeri olarak Türkiye’nin gündemine getirilen “Kadeş”, 2017 yılı için çok önemli bir olay olduğu gibi, Çorum açısından da, kadın-erkek eşitliği ve çağdaş uygarlık temelinde “toplumsal barış”a, bölgesel merkez ve büyük kent kimliğine açılacak kapının anahtarı olma özelliğini taşıyor. Ve 2017’nin en önemli olaylarından biri olarak geride kalan yıla damgasını vuruyor.

Editör: TE Bilisim