Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, gıdamızı ve tarım uygulamalarımızı iklim değişikliğine uyarlarken sürdürülebilir bir yol izlenmesi gerektiğini belirterek, “Sürdürülebilirlik tamamen geleceğe yöneliktir - amacı, büyüyen nüfusu ve bizden sonra gelecek nesilleri besleyebilecek sağlıklı bir dünya oluşturmak ve bu dünyayı korumaktır” dedi.
Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Ceylan, yeterli ve güvenli gıdanın önemine değinerek, daha az gıda israf etmemiz, ormanlarımıza sahip çıkmamız, su ve toprak gibi dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az enerji tüketmemiz veya daha az kirliliğe sebep olan enerji kaynaklarını kullanmamız gerektiğinin altını çizdi.
Ceylan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Her yıl 16 Ekim’e denk gelen Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) doğum günüdür. Örgüt, 1945 yılında bu günde kurulmuştur. Dünyanın dört bir yanında 150 ülkede düzenlenen Dünya Gıda Günü açlıkla ilgili farkındalık oluşturur ve herkesin güvenli ve besin değeri yüksek gıdalara erişmesini amaçlar. Her yıl değişik temalarla kutlanan Dünya Gıda Gününün bu yılki konusunu “İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli” oluşturmaktadır.
Günlük işlerimiz, kararlarımız ve davranışlarımızın tümü iklim üzerinde etkiler bırakır. İklim değişikliği dünyamızın sağlığını etkiliyor ve dünyamızı değiştiriyor, daha fazla doğal afete ve çevre sorunlarına yol açıyor ve tüm bunlar gıda üretmemizi daha zor hale getiriyor. Gıdanın üretimi sorunun bir parçası; çünkü kısa yollardan istediğimizi alırken aynı zamanda gezegenimize zarar veriyoruz. 2050 yılının sonunda 9,6 milyara ulaşacak dünya nüfusunun artan gıda gereksinimlerini karşılamak için, ihtiyacımız olan gıdaları gezegenimizi yok etmeyi sürdürmeyecek şekilde yetiştirmeyi öğrenmek zorunda kalacağız.
İklim değişikliğine uyum sağlamak, gelecekte ihtiyacımız olan gıdayı yetiştirme yöntemlerimizi değiştirmek anlamına gelir, tabi ki gezegenimizin sağlıklı kalmasına da özen göstererek. Uyum sağlamak aynı zamanda, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen yoksul insanları, kuraklık gibi doğal afetlere hazırlamak ve engellenemeyen felaketlerden daha hızlı kurtulmalarını sağlamak gibi yöntemlerle onları desteklemek anlamına gelir. Gıdamızı ve tarım uygulamalarımızı iklim değişikliğine uyarlarken sürdürülebilir bir yol izlememiz gerekir. Sürdürülebilirlik tamamen geleceğe yöneliktir - amacı, büyüyen nüfusu ve bizden sonra gelecek nesilleri besleyebilecek sağlıklı bir dünya oluşturmak ve bu dünyayı korumaktır. Bunun için, daha az gıda israf etmemiz, ormanlarımıza sahip çıkmamız, su ve toprak gibi dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az enerji tüketmemiz veya daha az kirliliğe sebep olan enerji kaynaklarını kullanmamız gerekiyor”

CEYLAN: “SIFIR AÇLIK NESLİ YARATMALIYIZ”
Milletvekili Ceylan, bu kapsamda Ak Parti olarak iktidara geldikleri günden bu yana üretime yönelik çiftçiye verdikleri desteklerin kat kat arttığını, Çorum’da 2002 yılında 47 milyon TL olan desteklemenin 2016 yılında 100 milyon TL'ye çıkarıldığını, son yıllarda ilimizde yapılan baraj ve göletlerle %10 olan tarımsal sulamanın %40 seviyelerine yükseldiğini, çevre dostu enerji üretimine yönelik rüzgar ve güneşten enerji üretimine yönelik yatırımlara destek verdiklerini açıkladı.
Ceylan, “Gelin, tarımı iklim değişikliğine uyumlu hale getirerek sıfır açlık neslini yaratalım” diyerek tüm halkın 16 Ekim Dünya Gıda Günlerini kutladı.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim