Mehmet Tatlısu, Çorum’da tüketilen domatesin %50’si, biberin %30’u, patlıcanın %55’i ve salatalığın %100’ünün Çorum’da üretildiğini kaydetti. Çorum’da sebze tohumunun ekonomik olmaması nedeniyle sebze tohum ve fideciliğinin gelişmediğini anlatan Tatlısu sebze tohumlarının önceki yıllarda İsrail’den alındığını ancak sonraki yıllarda yerli tohum sanayinin çalışmaları doğrultusunda diğer ülkelerden alınan tohum miktarının %60’lara gerilediğini Türkiye’de de sebze tohumu üretiminin %40-45 arası yerli firmalar tarafından üretildiğini vurguladı
Bitkisel üretimde verimi ve kaliteyi artıran unsurların başında sertifikalı tohumluk geldiğini söyleyen Tatlısu, sertifikalı tohumluğun en az %25 verim artışı sağladığını, Çorum’un hububat tohumluğu üretiminde ilk 20 il arasında yer aldığını, her geçen yıl üretim miktarı açısından üst sıralara yükseldiğini ve Çorum’un hububat tohumunda kendi ihtiyacını karşıladığını dile getirdi.

PİKNİK ALANI İÇİN AYDINLATMA İSTENDİ
Alaca İl Genel Meclisi Üyesi Ali Sami Odabaş, Eren Köyü sınırları içinde bulunan Veli Çayırı doğal Parkı’nın ilçedeki nadir piknik alanlarından biri olduğunu belirterek özellikle ramazan ayında ve yazın önemli yoğunluk yaşandığını belirtti.
Verdiği önergede bu alanda aydınlatma olmaması nedeniyle ciddi sorunların olduğunu belirten Odabaş, bu doğal parkın güneş enerjili aydınlatma sistemi kurularak geceleri de kullanılabilir hale getirilmesini istedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da ilçelerin bu tür konularda kendilerine proje getirmesini isteyerek ilçelerin büyük bölümünün borçlu olduğunu ve İller Bankası’ndan gelecek paralarının bile krediye kesildiğini anlatarak bu tür jestlerin kendilerini mutlu edeceğini vurguladı. Konu incelenmesi için Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

SÜLÜKLERLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPILACAK
İskilip İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Kaya, bazı il ve ilçelerde sülük gölü olarak bilinen ve insanların da tedavi amaçlı yakalayıp kullandıkları sülüklerin yetiştiği yerler bulunduğunu belirterek, bu canlıların devamlılığını sağlamak ve daha çok faydalanılmasını sağlamak amacıyla önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Bu canlıların neslinin tükenmekte olduğunun gözlemlendiğini anlatan Kaya, sülüklerin uzun zamandan beri alternatif tıp alanında kullanıldığının bilindiğini sağlık alanında bu canlılardan nasıl yararlanılabildiği gibi konularda bilgi verilmesini istedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da konuşmasında Rusya’da bu konuda sülük enstitülerinin bulunduğunu kaydederek, hastalıklarda sülüğün kullanıldığını Çorum’da da sülüğün kullanım konuları ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini anlattı. Meclis olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını belirten Kaya, Sağlık Bakanlığı’nın da görüşleri doğrultusunda bir çalışma yapılmasını istedi.
Konu incelenmesi amacıyla ARGE Komisyonuna havale edildi.

“ÇORUM’DA 4 YILDA 15 ÇOCUK EVLAT EDİNİLDİ”
Aile ve Engelliler Komisyonu Başkanı Arif Çamiçi, Çorum’da 2011 Mart ayından 2015 yılı Aralık ayına kadar geçen sürede 15 çocuğun evlat edinildiğini, geçici bakım sözleşmesi ile aile yanında 11 çocuğun bulunduğunu ve evlat edinmek için uygun görülen 13 ailenin de sırada beklediğini dile getirdi.
İl Genel Meclisi Toplantısı’nda komisyon tarafından hazırlanan raporu okuyan Arif Çamiçi, evlat edinme hizmetinin alternatif sosyal hizmet modellerinden olduğunu ve “Çocuğun Yüksek Yararı” ilkesine göre gerçekleştirildiğini vurguladı. Çamiçi, evlat edinme hizmetinin çocuk odaklı bir hizmet olduğunu ve bir çocuğun toplum içinde ebeveyn olma ayrıcalığını sunduğunu kaydetti.

1614 ADET 2B ARAZİSİNDEN 1109’UNA BAŞVURU YAPILDI
İl Genel Meclisi ARGE komisyonu başkanı Ramazan Kelepircioğlu, bu güne kadar 47 yerleşim yerinde 2-B uygulaması yapıldığını kaydederek, toplam 1614 adet taşınmazdan 1109 adetine başvuru yapıldığını ve hak sahibi sayısının 882 olduğunu vurguladı.
Arazilerin rayiç bedel toplamının 3.643.098,05 TL olduğunu söyleyen Kelepircioğlu, bunlardan 776 adetinin satışının yapıldığını ve bunlardan 536.309,42 TL gelir elde edildiğini anlattı.
Ramazan Kelepircioğlu, 2-B kapsamında İskilip ilçesine bağlı Ahlatcık, Ahmetce, Akpınar, Konaç, Çetmi, Aşağışeyhler, Hacıhalil, Hallı, İkikise, Kayaağzı, Yaylacıkseki köyleri, Osmancık ilçesine bağlı, Kamil, Yukarı zeytin, Aydın, Aşağı zeytin, Pelitcik köyleri, Dodurga ilçesine bağlı Kirenci ve Akkaya köyleri olmak üzere toplam 18 yerleşim yerinde çalışmaların devam ettiğini ve çalışmaların 2016 yılı içinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade ederek, toplam yüzölçümü 29.994.361,68 m² taşınmazların toplam değerlerinin de 60.001.549,04 TL olarak öngörüldüğünü belirtti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim