Sağlık Bakanlığı 'Türkiye Ev İçerisinde Radon Gazı Seviyesi Haritalandırılması' projesi kapsamında ülke genelinde 62 bin eve radon sensörleri yerleştirilerek ölçümler yapılması için çalışma başlatmıştı. Bugüne kadar 41 ilde çalışma tamamlanırken 2019 yılına kadar diğer illerdeki radon gazı ölçümleri de belirlenen program dahilinde gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek olan ölçüm cihazları Halk Sağlığı Müdürlüğünün eğitimli personelleri tarafından belirlenen 590 ev ve iş yerine yıl başında yerleştirilmişti. Bu cihazlar iki ay süren ölçümün ardından yine Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün uzman personeli tarafından belirlenen adreslerden toplandı.
TAEK tarafından incelenecek olan cihazlarda radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alınacak. radon gazının yüksek olduğu tespit edilen evlerin zemini de özel bir malzemeyle kaplanacak. Mevcut binalarda ise toprakla temas eden çatlak veya su sızıntıları varsa, bina onarıma alınacak.
Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış, projenin Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü belirterek, “Türkiye’de ev içerisindeki radon gazı seviyesinin haritalandırılması amacıyla daha önce yapılan çalışma kapsamında Çorum’da 590 ev ve iş yerine ölçümler için sensörler yerleştirilmişti. İki ay süresince ölçümler tamamlandı. Cihazlar ölçüm için Atom Enerjisi Kurumu’na gönderilecek. Proje başarılı bir şekilde tamamlandı” dedi.

Editör: TE Bilisim