Sonuçlara göre endeks bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 2,82 artış gösterdi.

‘REIDIN-GYODER, Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Haziran ayı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, Haziran ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0,29, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 2,82 oranında gerçekleşti. Satışlarda banka kredisi kullanım oranının yüzde 27, senet kullanım oranının yüzde 52 olduğu Haziran ayında, stok erime hızı yüzde 2,7 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde 68 ili kapsayan Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran ayı sonuçlarına göre, konut fiyatlarında yüzde 0,79 oranında artış yaşandı. Haziran ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir yüzde 2,26 ile Bursa, en çok azaldığı şehir ise yüzde 0,97 oranı ile Şanlıurfa oldu.

Türkiye genelinde 68 ilin tamamını kapsayacak niteliğindeki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise bir önceki aya göre yüzde 0,89 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,95 oranında artış gerçekleşti. Metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,42 oranında artan Bursa, Haziran ayında kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 1,17’lik oran ile Erzincan oldu.

Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok arttığı 5 şehir ise sırasıyla; Aydın (yüzde 21,89), Yozgat (yüzde 19,51), Balıkesir (yüzde 19,23), Tekirdağ (yüzde 15,76) ve Çorum (yüzde 14,43) oldu.

Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında, Haziran ayı itibarıyla Aydın, Van ve Bilecik geldi. (İHA)

Editör: TE Bilisim