Çorum Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum’da işsizlik sorunu olmadığını, ancak “Mesleksizlik” sorunu bulunduğunu vurguladı.
Dün Ticaret Sanayi Odası ve Çorum Hazır Elbiseciler Odası ortaklığında yapılan “Kaydol, Kaybolma” adlı projenin tanıtım toplantısında konuşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, kayıt dışı istihdamla en çok iş dünyasının mücadele ettiğini ifade etti.
İş dünyası için en büyük sorunun kalifiye eleman yetersizliği olduğunu ileten Başaranhıncal, “Artık kendi elemanımızı yetiştirmek zorundayız. Her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Meslek edindirmek esnafın, sanayicinin asli görevleri arasındadır.” dedi.
Başaranhıncal konuşmasında şu ana başlıklara değindi:

“KAYIT DIŞI İŞE EN ÇOK SANAYİCİ UĞRAŞIYOR”
“Kayıt dışı istihdamla uğraşmak, 7 yıldır benim birinci gündem maddem. Çünkü kayıt dışından en çok zararı sanayiciler, işadamları ve esnafımız görüyor. Haksız mücadelenin önlenmesi bakımından bizim için çok önemli. Dışarıdan sanki işletme sahiplerinin bu mücadeleden rahatsız olduğu sanılıyor ama kayıt dışıyla mücadele birinci sıra gündem maddemizdir.”

“ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”
“15 Temmuz’da yaşadığımız olaydan sonra büyük bir badireden döndük. Gerek sanayicimiz, gerek siz esnafımız bu mücadeleye devam ediyor. Bizlere çok iş düşüyor. Dün halkımız tankların önünde durduysak bugün de esnafımızın bunlara göğüs germesi lazım. Zor bir dönem, zor bir süreç geçiriyoruz. En az 1-1,5 yıl sürecek süreçtir. Allah hepimize yardımcı olsun.”

“KENDİ ELEMANIMIZI YETİŞTİRMELİYİZ”
“En büyük sorunumuz kalifiye eleman yetişmemesi. Eskiden beri yeni nesil tembel derler. Bu yüzyıllardır böyle konuşuluyor. Her bir yeni nesil, eski nesille çelişki içerisinde. Ancak bizim televizyon kültürüyle baktığımızda en az 4 mesleği öğreneyim diyor. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Meslek kurslarımızı vereceğiz, kişiler yetiştireceğiz. Biliyorsunuz Organize Sanayi’de meslek lisemizi açtık ve ilk yılı bitti. Artık kendi elemanımızı yetiştirmek zorundayız. Her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Meslek edindirmek esnafın, sanayicinin asli görevleri arasındadır. Dün başarılı her erkeğin arkasında bir kadın vardı, şimdi ise her başarılı erkeğin önünde bir kadın var. Kadınlarımız bizleri geçti. İşsizlik oranında yüzde 5 ile Türkiye ortalamasının yarısındayız. İşsizlik konusunda sorunumuz yok ama Çorum’da mesleksizlik sorunu var. Gelen her arkadaşımız ‘Ne iş olsa yaparım’ diyor ama biz ‘Ben şu işi çok iyi yapıyorum’ demesini bekliyoruz. İnşallah bu tür projelerle yetişmiş insan sayısı artacaktır.”
Editör: TE Bilisim