Beton yolların teknik, sosyo-ekonomik ve çevre yönlerinden üstünlüklerini ülkemizden ve yurtdışından bazı örneklerle anlatarak beton yolların yol imalatında bir seçenek olarak değerlendirilmesi gerektiği üzerine bir farkındalık oluşturmak amacıyla dün gerçekleştirilen seminere Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Teknik Danışmanı Prof. Dr. Özgür Yaman, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Işık Öztürk ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği CEO’su İsmail Bulut konuşmacı olarak katıldılar.
Hitit Üniversitesi Kuzey Kampusu Erol Olçok Konferans Salonu’nda düzenlenen semineri Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve sektör temsilcisi izledi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan, yapılan araştırmaların, beton yolun ömrünün asfalt yola göre 2 kat daha uzun olduğunu gösterdiğini anımsatarak, Çorum’da ilk beton yol uygulamasının Kuzey Kampusu’nde uygulanacağını bildirdi.
Üniversite’nin Kuzey Kampusu’nde yapılara gidecek altyapı bağlantılarının galerilerden geçecek şekilde plânlandığını aktaran Rektör Alkan, “Bu doğrultuda Üniversitemizin uzun vadede plânlanan eğitim binalarının yapımı sırasında yollar bozulmadan altyapı bağlantıları galerilerden yapılabilecek olup sıklıkla karşılaşılan tamirat/tadilat için yolların kazılması olabildiğince en aza indirilecektir. Buna bağlı olarak da kampuslerimizde beton yolların yapılması ve uzun yıllar kullanılması hedeflenmiştir.” diye konuştu.
Rektör Alkan’ın seminere katkılarından ötürü Prof. Dr. Özgür Yaman, Yrd. Doç. Dr. Hande Işık Öztürk ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği CEO’su İsmail Bulut’a birer teşekkür plâketi vermesinin ardından bu üç isim sunumlarına geçtiler.
Konuşmacılar sunumlarında beton yolların günümüzde malzeme, yapım teknolojisi ve tasarım ekonomisi bakımından üstyapıda kullanılabilmek için yeterli olgunluğa eriştiğini belirterek, taşıma gücünün yüksek olması, asfalt yollara göre daha az mevsimsel hasara uğraması, her mevsimde ve her koşulda yapılabilir olması, daha kısa durma mesafesi sağlaması ve asfalt yola göre hammaddesinin dışa bağımlı olmaması gibi avantajlarından söz ettiler.






(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim