Yaptığı konuşmada biyogaz tesisleri hakkında bilgi veren Tiryaki, Çorum’da da bazı kriterler göz önüne alınarak biyogaz üretim tesisinin kurulması gerektiğini söyledi.

Çorum’da gece ve gündüz sıcaklık farkının 8-10 derecelere çıktığını, bu durumda biyogaz tesislerinin sıcaklığının dengelenmesi için ek maliyet gerektiğini belirten Abdullah Tiryaki, kurulacak tesis için gübrenin tedarik edileceği işletmedeki hayvan sayısı, gübre depolama imkânın olması ve ulaşımın en büyük etken olduğunu söyledi. Çorum’un hayvan varlığı incelendiğinde %77,5 oranında 1-50 baş hayvancılık işletmesi olduğunun görüldüğünü kaydeden Tiryaki, “Tesisin maliyetinin karşılanması için bölgedeki gübre ve atık olarak kullanılacak materyalin bulunması gerekmektedir. Biyogaz tesisi kurulması için gerekli olan gübrenin 30 gün içinde değişime tabi tutulması nedeniyle; işletme büyüklüğü, işletmenin tesise uzaklığı ve işletmede çıkan gübre miktarı son derece önemli etkendir. Küçük kapasiteli hayvancılık işletmelerinden biyogaz için gerekli gübre temininde sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu tesislerin yapılması için işletmelerdeki gübre kapasitesi, gübrenin tesise verilip verilmeyeceği ve tesise uzaklığı gibi durumlar araştırılıp biyogaz tesis kurulması çevre sağlığı ve temizliği için faydalı olunacaktır.

Ayrıca Biyogaz tesisisin maliyeti ve hammadde temini gibi hususlar dikkate alınarak kurulması planlanan tesislerin küçük kapasiteli tesisler yerine daha büyük kapasiteli merkezi biyogaz tesislerin kurulması hem maliyet hem de tedarik açısından önemlidir. Bu sebeple hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde merkezi tesislere yönelik alanların tespit edilerek bu alanlara özendirilmesi teşvik edilmesi önemlidir” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim