Çorum’da, yabani domuz popülasyonunun son yıllarda büyük artış gösterdiği ve tarım ürünlerine ciddi zararlar verir hale geldiği biliniyor. Hatta kış aylarında, kente inen domuz sürülerine sık sık rastlanıyor.

Başta domuzlar olmak üzere yabani hayvanların, ayçiçeği üretimini de olumsuz etkilediği bildirildi. Karadeniz Birlik Çorum Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Bardakçı ve Kooperatif Müdürü Bülent İnce, dün gazetemizi ziyaretleri sırasında, bu yıl için belirlenen ayçiçeği alım fiyatı hakkında bilgi verirken, verim kaybına da önemle dikkat çektiler.

Bardakçı ve İnce, Karadeniz Birlik tarafından bu yılki alım fiyatının 3.2 lira olarak belirlendiğini ifade ederken, geçen yıl fiyatın 2.5 lira olduğunu, bu yıl % 28 artış sağlandığını hatırlatarak, “Ayçiçeği alımları, emanet olarak 10 Ağustos’ta başladı. Belirlenen bu fiyat da, avans fiyat. İleride oluşacak fiyatlara göre fark ödemesi söz konusu olabilecek” ifadesini kullandılar.

Ali Bardakçı ve Bülent İnce’nin verdikleri bilgilere göre, Çorum’da kooperatifin 2.400 üyesi bulunuyor, ancak bunların her yıl üçte bir kadarı aktif olarak üretime katılıyor. Bu yıl verimin düşük olmasında en önemli etken, yağışların yetersizliği. Ancak, yabani hayvanlar, özellikle domuz lar zarar verdiği için erken hasat da rekoltenin düşüşüne neden oluyor. Nemli hasat edilen ayçiçeğinin yağ oranı düşüyor. Çorum’da bu yılki rekolte 15 bin ton civarında bekleniyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim