Çorum’da uzun yıllar madencilik sektöründe araştırmalar yapan ve bu konuda kurduğu şirket ile bazı ocakları faaliyete geçiren Av. Sadık Eral ve ortaklık yaptığı Ankara Betamer firması işbirliğinde en kıymetli doğal taşlardan olan Afyon Beyaz’ı ölçeğinde bir mermer bulundu.
Çorum merkeze bağlı Yoğunpelit Köyü’ndeki bulunan ve Av. Sadık Eral’ın girişimleri ile ruhsatı alınarak çalışmalarına 2013 yılında başlanan mermere “Hitit White – Hitit Beyazı” ismi verildi. Tam kapasite ile 2016 yılında faaliyete geçilen ocakta 5 milyon metreküpün üzerinde bir rezerv olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye’nin başta bor ve doğal taş olmak üzere birçok maden bakımından zengin bir ülke olduğunu ifade eden Av. Sadık Eral, madenlerin yenilenmeyen kıt kaynaklar olduğunu, bu bölgede de mermer alanında zengin yataklar olduğunu kaydetti. Ankara’da faaliyet gösteren Betamer firması ile 2016 yılı başında kurdukları ortaklık sayesinde geçmiş yıllarda bulduğu ve ismine Hitit White ismini verdikleri ocakta tam kapasite ile üretime geçtiklerini dile getiren Eral, buldukları mermerin Afyon Beyazı kalitesinde olduğunu ve büyük ilgi görmeye başladığını vurguladı.
Tarihi belgelere ve araştırmalara göre özellikle doğal taş işlemeciliğinin ve mermerciliğin milattan önce 7000 yılında ilk defa Anadolu’da başladığının ortaya çıktığını dile getiren ve ülkemizde de bu mermerlerin en kıymetlisinden birinin Afyon Beyazı olduğunu hatırlatan Eral, bölgemizde de büyük bir imparatorluk kuran Hititler’in bu alanda öne çıktığını, doğal taş işlemeciliğinde günümüze kadar uzanan Aslanlı Kapı gibi yapıtların bunun en önemli gösterdiği olduğunu hatırlattı.



Betamer firması sayesinde bugüne kadar 2 milyon liranın üzerinde bir yatırım yaptıkları Hitit Beyazı Mermer Ocağı’ndaki üretimin başta Amasya, Kayseri, Tokat, Ankara gibi illere satışına başladıklarını belirten Sadık Eral, bu kalitede bir mermerin ihracatta altından bile daha kıymetli bir olduğunu, katma değerinin yüksek olması sebebiyle ilimize de önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
Dünyada mermerciliğin başladığı merkezlerden biri olan Çorum’dan son olarak Başbakanlık’ın faaliyet gösterdiği Çankaya Köşkü’nde yapılacak şadırvanın mermerlerini yolladıklarını anlatan Eral, yine Yoğunpelit sınırları içinde bulunan ve “Bordeux Narble” ismiyle üretilen Kırmızı Taş Ocağı’nın da yakın zamanda yeniden üretime geçeceğini dile getirdi.
Betamer firması ile işbirlikleri sayesinde daha önce araştırması yapılan ve bölgede bulunan bazı taş ocakları için de girişimde bulunacaklarını, bunların en önemlisinin yine merkeze bağlı Karaköy Köyü civarındaki ocak olduğunu söyleyen Eral bu bölgede Hitit Gold veya Golden Emperador (Altın İmparator) ismi verilen ortasında altın renkli örümcek ağı gibi şekiller bulunan kıymetli bir mermer çıkarılacağını da açıkladı.
Ayrıca Samsun Vezirköprü’de bulunan ve ruhsatı için çalışmaların devam ettiği Siyah Taş Ocağı’nın 2017 yılında faaliyete geçmesini hedeflediklerini, Havza ve Bafra’da da bazı ocaklar için başvurularını yaptıklarını anlatan Av. Eral, bu ocakların tamamında yaptıkları üretim ile bölgeye önemli katkılar sağlanacağına inandığını açıkladı.
Halen tespit ettikleri ve ruhsat işlemlerine başlamadıkları çok sayıda mermer ve taş ocağı sahası bulunduğunu ve öncelikli projeleri hayata geçirdikten sonra onlar için de çalışmaların başlayacağını belirten Eral, Yoğunpelit Köyü’nde son teknolojik makinelerle yaptıkları Hitit Beyazı mermer üretiminde Maden Mühendisi Mustafa Duruel sorumluluğunda 12 personelin 24 saat esasına göre çalıştıklarını, personelin yemekhane, yatakhane, duş, tuvaletleri için modern konteynırlar bulunduğunu, Hitit Beyaz’ı ile ilgili bilgi almak isteyenlerin 0532 200 56 16 numaralı telefona veya sosyal paylaşım sitesindeki hesaplarına ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim