Türkiye genelinde 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni kimlik kartlarının dağıtımları başladı. Çorum’da da vatandaşlar yeni kimlik kartı alabilmek için Nüfus Müdürlüğüne akın etti.

Edinilen bilgilere göre,  Çorum merkezde bu güne kadar başvuruda bulunan 4 bin kişiye çipli kimlik kartı verildi. Kimlik kartlarının 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedeflendiği öğrenildi.  Bu kapsamda Çorum merkezde, Nüfus Müdürlüğüne kayıtlı toplam 280 bin 631 kişinin kimlik kartının değişeceği belirtildi.

Çipli kimlik kartlarına on beş yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. Yeni kimlik kartları, 10 yıl boyunca kullanılacak. Doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL ücret alınıyor.  Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıl olarak açıklandı.

Başvuruda nüfus müdürlüğü personelince başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi kontrol ediliyor.  İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmiş ve biyometrik bir adet fotoğraf isteniyor. Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınıyor. 

On beş yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabiliyor. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almıyor ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartlarına basılabiliyor.

Kimlik kartı başvuruları, “https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr” internet sitesinden, “Alo 199” çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz nüfus müdürlüklerine gidilerek yapılabiliyor.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim