Türkiye genelinde her yıl uygulanan balık avlanma yasağı 15 Nisan itibarıyla başlayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı genelge doğrultusunda profesyonel donanımlı teknelerle trol ve gırgır balık avcılığı yapılamayacak. Yasak, 1 Eylül 2014 tarihine kadar yürürlükte olacak.
Özellikle trol ve gırgır gibi balık teknelerine getirilen bu yasakla denizlerimizdeki balık popülâsyonunun korunması ve su ürünlerinde sürdürülebilir avcılığın sağlanması amaçlanıyor.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kaynar Balıkçılık sahibi ve Hitit Gıda Balık Reyonları işletmecisi Dursun Kaynar, 1 Eylül’e kadar uygulanacak av yasağının, küçük teknelerle balıkçılık yapanları kapsamadığını ve Ege Denizi ile Akdeniz’in bazı noktalarında orkinos ve sardalya avcılığının sürdürüldüğünü anımsatarak, “Halkımız yasak başladı diye, tezgâhlarda balık yok sanmasın.” dedi.
15 Nisan tarihi itibarıyla geçerli olacak balık avlanma yasağıyla beraber vatandaşların balıktan uzaklaşmamaları gerektiğini vurgulayan Dursun Kaynar, trol ve gırgır balıkçılığının yasak olmasına rağmen, olta ve zıpkın balıkçılığı konusunda ise herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığını ifade etti.
Deneyimli balıkçı Dursun Kaynar, “Norveç, Sudan, Gürcistan gibi ülkelerden farklı balık türleri ithal ediliyor. Ayrıca karides ve kalamar gibi deniz ürünlerimiz de Tayland ve Hindistan’dan geliyor. Bu nedenle halkımız 12 ay boyunca sofralarında değişik balık ve deniz ürünlerini bulundurabilir.” diye konuştu. 

Sezonun sonu yaklaşırken, balık tezgâhları yine dolu dolu…

Ali Zelveci ve Bülent Yılmaz, 12 ay boyunca Hitit Gıda tezgâhının açık olacağını belirtiyorlar.

Dursun Kaynar (sağda), “Halkımız yasak başladı diye, tezgâhlarda balık yok sanmasın.” dedi.

“SİPARİŞ ÜZERİNE DE DENİZ ÜRÜNÜ GETİRİYORUZ”
Örnek Balıkçılık sahibi Yavuz Kaynar da 5 yıldır, sezon kapanmasına rağmen tezgâhlarını açık tuttuklarını ve Çorum halkına taze balık sunduklarını belirterek, “15 Nisan’da başlayacak olan av yasağıyla beraber balık sezonu sona ermiş olsa da yıl boyunca Çorum’da taze balık bulmak mümkün.” dedi.
Yurttaşların sofralarından balığı eksik etmemesini vurgulayan Yavuz Kaynar, “Sezon bitti diye halkımız balıktan uzaklaşmasın. Çünkü tezgâhlarımızda çupra, levrek, alabalık, Karadeniz somonu gibi kültür balıklarının yanı sıra Norveç palamudu ve Alaska somonu gibi ithal balık çeşitlerimiz de bulundurmaya devam edeceğiz. Hatta sipariş üzerine mercan, lahoz, kalamar, karides, fenerbalığı ve barbun gibi türleri de getirmemiz mümkün.” diye konuştu.

Yavuz Kaynar, av yasağının neden olacağı eksikliği, ithal balıklarla gidereceklerini ifade ediyor. 

(Recep SERBES)


Editör: TE Bilisim