Çorum Ekspres ve Yeni Gün gazetelerinin birleşmesiyle “Çorum” adını alan gazetede yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü oluyor. Bu yıllarda TRT ve Hürriyet muhabirliklerini de yürütüyor.
1985’te ÇORUM HABER’i kuruyor. Başyazarı da olduğu gazeteyi 30 yıldır yönetiyor. 16 yıl Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’nı yapıyor, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun kurucu başkanları arasında yer alıyor.
Özetle, 45 yıllık bir meslek yaşamı ve tam 45 yıl Çorum’a tanıklık…
Yolyapar, geçtiğimiz Cuma akşamı Hasan Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi’nde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen “Kültür Sohbetleri” programının konuğu oldu.
Söyleşinin konusu, “yerel basının kent kültürüne, sosyal yaşamına ve ekonomisine katkıları” idi.
Bu konuda, duayen gazeteci Mehmet Yolyapar’dan daha zengin bir sunum yapabilecek kimse de yoktu zaten.
Çünkü O, kendi ifadesiyle bir “Çorum milliyetçisi”ydi ve yaşamı, Çorum’a yararlı olabilme çabalarıyla geçmişti.
Gazetecilik yaşamı boyunca, yine kendi ifadesiyle, hiçbir kimsenin ya da kurumun “açığını yakalama” gayreti içinde olmamış, hep yapıcı ve olumlu biçimde, hep bardağın dolu tarafını görerek Çorum’un, Çorumluların sorunlarına sahip çıkmaya, çözümler üretmeye, yol gösterici olmaya çalışmıştı.
Şeker Fabrikası’nın Çorum’a kazandırılması, Çorum-Ankara bölünmüş yolunun yapımına başlanması, baraj yatırımlarının takibi, üniversite, demiryolu, havaalanı gibi Çorum’un temel talepleri konusunda yıllarca kamuoyu oluşturma çabaları…Hatta, Hitit Üniversitesi’nin “isim babalığı”…
Çorum dışında yaşayan Çorumluların birlik ve dayanışması yolunda ilk yemekli toplantılar…Vakıf ve dernek kuruluşlarına katkı…
Çorum’da ilk amatör sesler yarışması, ulusal karikatür yarışması gibi etkinlikler, tiyatro, sergi, konser organizasyonları…Yazılıkaya kültür-sanat dergisi…
Mehmet Yolyapar’ın, kültür söyleşisinde satır başlarıyla değinebildiği konular…
Her konunun ayrıntılarına girmeye kalkışsa, hiç kuşkuyok ki, iki saatlik söyleşi ertesi güne bile sarkabilirdi.
Kısacası, söyleşiye katılan konuklar,”Çorum’a adanmış” bir ömrün kısacık özetini dinlediler Yolyapar’dan.
İzleyicilerin çoğu da, “Bu kadarını bilmiyorduk” şeklinde takdirlerini dile getirmekten kendilerini alamadılar.
Gerçekten bu kadarını, ÇORUM HABER çalışanları olarak biz bile bilmiyorduk.
Bu söyleşinin sonunda, Çorum adına bu kadar büyük işe damgasını vuran üstadımıza, biz de gerçek anlamda “şapka çıkardık”.




(Haber: Taner ŞİMŞEK)
 

Editör: TE Bilisim