Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa’nın UNESCO Dünya Miras Listesine kabul edilişinin 30. yılı nedeniyle düzenlenen uluslararası organizasyonda ‘Çorum-Hitit Yöresel Lezzetleri’ konulu sunumlar da yapıldı.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Hilton Bosphorus Otel’de gerçekleşen resepsiyona, UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu için Türkiye’ye gelen 192 ülkeden büyükelçi ve yabancı temsilcileri yoğun bir katılım gösterdi.
Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın ev sahipliği yaptığı programa İstanbul Valisi Vasip Şahin, Çorum eski Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, UNESCO 40. Oturum Başkanı Büyükelçi Lale Ülker, Türkiye UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Zülküf Yılmaz, bazı daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri de katıldı.



VALİ KILIÇ’TAN HATTUŞA’YA DAVET
Programın açış konuşmasını yapan Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’un tarihi ve turistik değerlerinden bahsederek Hattuşa’yı tanıttı.
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Çorum’da özellikle Hatti ve Hitit medeniyetine ait önemli eserlerin yer aldığını vurgulayan Necmeddin Kılıç, 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa’nın bu açıdan dikkat çeken bir konumda olduğunu söyledi.
Kadeş Barış anlaşmasının da Çorum topraklarında gün ışığına çıkarıldığını hatırlatan Kılıç, barış ve kardeşliğin anlam ve önemiyle ilgili mesajlar verdi. Vali Kılıç, konuşmasının sonunda tüm dünya ülkelerinin temsilcilerini Hititler’in başkenti Hattuşa’ya davet etti.
Davetlilere hitaben bir selamlama konuşması yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise Hattuşa’nın Anadolu ve dünya tarihindeki yeri ve öneminden bahsederek organizasyondan dolayı Çorum Valiliği’ni tebrik etti.



HATTUŞA FOTOĞRAFLARI SERGİLENDİ
UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu kapsamında İstanbul’da gerçekleşen resepsiyonda Hattuşa fotoğrafları sergilendi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın birlikte açılışını gerçekleştirdiği sergide Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 40 farklı fotoğraf görücüye çıktı.
Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu’nun da hazır bulunduğu sergiyi gezen davetlilere Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Önder İpek tarafından bilgiler verildi.
Hattuşa kazılarının tarihi geçmişi ve buluntuları içine alan sergide Boğazkale’nin doğal güzellikleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim