Çorum’un 1992’de üniversiteye kavuşmuş olması gerekiyordu. Ne yazık ki bu fırsat kaçırıldı. 1995’te, Çorum Üniversitesi’nin kuruluş yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndan döndü. Nihayet 2006’da Hitit Üniversitesi kuruldu, ama bir yıl sonra her il üniversiteye kavuştuğu için, Hitit’in büyüme şansı sınırlı kaldı. Onun için, Çorum Havaalanı, “her il’e havaalanı” torbasına bırakılmamalı. Çorum, hak ettiği yatırım ve hizmeti zamanında almak üzere, gereken güçbirliğini ve iradeyi ortaya koyabilmeli.

Bir süredir “büyük bir mutlulukla” köşe yazılarını yayınlamakta olduğumuz Sayın Sungur Tekin Sabuncuoğlu’nun babası, Çorumluların “Noter İhsan” diye hatırladıkları İhsan Sabuncuoğlu, 1970’li yıllarda, üstadım Aydın Kalelioğlu’nun sahibi olduğu Çorum gazetesinde yazılar yazardı.
Çorum’a, başta “Çorum Lisesi” olmak üzere pek çok irfan yuvasının kazandırılmasında büyük emeği, öncülüğü olan bu değerli kültür insanı, ilerlemiş yaşına rağmen Çorum’un her türlü sorununu irdeler, değerlendirir, önerilerde bulunurdu. Yazılarını gazeteye getirdiğinde, kısacık da olsa sohbet imkânı bulurdum.
Çorum Gazetesi, benim muhabir, yazı işleri müdürü, genel yayın müdürü olarak 10 yıl emek verdiğim gazete.
Eski belediye başkanlarından Dr. Pertev Kalelioğlu’nun oğlu olan Aydın Ağabey’in beyefendi kişiliği, Çorum’la ilgili hassasiyetinin yanısıra, gerçek bir kültür insanı oluşu, Çorum Gazetesi’ne, cumhuriyet değerlerine bağlılığı yanında, entelektüel bir kimlik de kazandırmıştı.
Kendimi geliştirme adına, bu ortamdan bir hayli yararlandığımı düşünüyorum.

İKTİSADİ VE TİCARİ İLİMLER AKADEMİSİ
1973’te, Aydın Ağabey’in en yakın arkadaşlarından Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Çorum Belediye Başkanı da olunca, “Çorum’a neler yapılabilir, neler kazandırılabilir?” noktasındaki fikir egzersizleri, içinde bulunduğum çevrede daha da yoğunlaştı.
Belediye ile Özel İdare’nin ortak yaptırdığı Şehir İşhanı da henüz çok yeniydi.
“Elimizde böyle bir bina da varken, ciddi bir yüksek öğrenim kurumunu Çorum’a neden kazandırmayalım?” diye düşünülerek, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi kurulması yönünde girişimlerde bulunulduğunun en yakın tanığıyım.
1970’lerin ikinci yarısında, Makine Meslek Yüksekokulu ile bu konuda ilk somut gelişme sağlandı.

İLK FAKÜLTEDE ÜNAL AKKAYA İMZASI
Çorum’a ilk fakülteyi kazandıran ise, iktidar partisi ANAP’ın etkili milletvekili Ünal Akkaya oldu. 1980’lerin sonunda Mühendislik Fakültesi yasalaştı.
1990’da, dönemin Çorum Valisi Şevket Ekinci ve Çorum Milletvekili Ünal Akkaya ile birlikte, “Hitit Üniversitesi Vakfı” kurmak üzere ilk girişimi başlattık, ama seçim ortamına girildiğinde bu girişim hızını kaybetti. ANAP da iktidardan uzaklaşınca, zaten farklı bir sürece girilmiş oldu.

HİTİT İSMİ ÜZERİNDEKİ ISRARIMIZ
1992’de yeni üniversitelerin kuruluş hazırlığını öğrenince, bunu Çorum için iyi bir fırsat saydık ve 1987’de Şeker Fabrikası mücadelesinde yaptığımız gibi, gün saymaya başladık: “Baba! Lütfen sözünü yerine getir! Çorumlu üniversite bekliyor.”
Dönemin Başbakanı merhum Süleyman Demirel’in fotoğrafıyla, çağrımızı her gün kesintisiz sürdürdük.
Bu arada, DYP Çorum Milletvekili Adnan Türkoğlu da, Çorum’u üniversiteye kavuşturmak üzere büyük çaba gösteriyordu. Bir farkla ki, biz üniversitenin ismini hep “Hitit” diye düşünürken, Türkoğlu, milliyetçi kesimdeki (bizce son derece anlamsız ve üstelik o kesimde de zamanla idrakine varılan) yanlış algılamalardan etkilenerek, “Çorum Üniversitesi” ismini tercih ediyordu.
(Buraya hemen bir parantez açmam gerekir: Hitit gibi bir uygarlık referansına sahip olup da bunu elimizin tersiyle itseydik, gelecek kuşaklar herhalde kolay kolay affetmezlerdi bizi. Benim bu konudaki ısrarıma hak veren ve kendi dönemlerinde ismi ‘Hitit Üniversitesi’ne dönüştüren de Çorum Milletvekili Agah Kafkas’tır. Hakkını teslim etmeliyim. Bugün Rektör Prof.Dr. Reha Metin Alkan, yurt dışında Hitit Üniversitesi denilince tarihi ve köklü bir üniversite algısı oluştuğunu, özel bir saygı gördüğünü, prestijinin arttığını anlatıyor.)

BABA’DAN HAYIR ÇIKMADI!
3 Temmuz 1992’de ÇORUM HABER 47. günü saymıştı ki, yasayla yeni kurulan 22 devlet üniversitesi o gün açıklandı; içlerinde Çorum Üniversitesi yoktu. Daha doğrusu, Çorum yerine Kırıkkale tercih edilmişti.
Oysa, Kırıkkale Ankara’nın banliyösü gibiydi ve üniversite kurulmadan da var olan fakülteler, yüksek okullar verimli biçimde öğretimlerini sürdürüyorlardı.
Ama Çorum, Adnan Türkoğlu’nun “vurduğu yerden ses getiren” ataklığına, “tercih oylarıyla seçildiği için” gücünü halktan alan deli-doluluğuna ve pervasızlığına rağmen, siyaseten zayıf kalmıştı. Çünkü Çorum’un 1, Kırıkkale’nin 3 DYP milletvekili vardı.
Tepkimizi “Baba’dan hayır çıkmadı” diye ortaya koyduk.

DEMİREL’LE POLEMİK VE 2-1’LİK GALİBİYET
1992’de Çorum Üniversitesi yasalaşmadı, ama yine Türkoğlu’nun çabalarıyla, Gazi Üniversitesi’ne bağlı olarak İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat ve Veteriner fakültelerinin kuruluşu aynı yasa kapsamında gerçekleşti.
1995’te Çorum Üniversitesi kuruluş yasasının TBMM Genel Kurulu’na kadar indikten sonra, eklemelerle sulandırılması karşısında Başbakan Tansu Çiller’in talimatıyla komisyona geri çekilişi yine hatırlardadır.
İşte o zaman, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le, Hürriyet’te Yalçın Bayer’in “Yeter Söz Milletin” köşesinde sert bir tartışma yaşamıştık da, TV’ler ve gazeteler tarafından Demirel’e karşı 2-1 galip ilan edilmiştim.
Bu tartışmayla ilgili, 26 Temmuz 1995 tarihli Milliyet’te, Nazım Alpman’ın “Polemik” köşesinde çıkan Bu maç kaçmaz!” başlıklı yazsının kupürünü de, geçmişte “üniversite” konusunda verdiğimiz mücadelelerin bir örneği olarak hatırlatmak isterim.

ÜNİVERSİTEYİ AK PARTİ KURDU
Sonuçta, Hitit Üniversitesi’nin kuruluşu, 2006’da, AK Parti döneminde gerçekleşti.
Yani, 22 üniversitenin kuruluşundan tam 14 yıl sonra…
Zaten bir yıl sonra da “her il’e bir üniversite” kuruldu. Çorum’un onca yıl üniversite için verdiği mücadelelerin hiçbir kıymeti kalmadı.
Tabii “her il” kalabalığına kalınca, Hitit Üniversitesi’nin büyüme şansı da sınırlanmış oldu.

400 BİNLİK NÜFUS HEDEFİ ÇOK YAKIN OLABİLİRDİ…
Eğer Çorum, üniversitesini hak ettiği tarihte, yani 1992’de kazanmış olsa, bugün 15 bin yerine 40-50 bin öğrenciden söz ediyor olabilirdik.
Çorum’un nüfusu da her halde 300 bini çoktan aşmış, 2023’teki 400 binlik hedefe bir hayli yaklaşmış olurdu.
Çorum, hak ettiği yatırım ve hizmeti zamanında alamamaktan çok mağdur oldu.
Onun için, “havaalanı” konusunda bu kaderi bir kez daha yaşamayalım istiyoruz. Çorum’u “her il” torbasına atmayın, hakkı olanı zamanında verin diyoruz.
Çorum’un, hak ettiğini, hak ettiği zaman alabilecek güce ve iradeye sahip olmak zorunda olduğunu söylüyoruz.
Bu doğrultuda sağlam bir “birliktelik” için çağrı yapıyoruz.