AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ, TSO Başkanı Çetin Başaranhıcal ve Yağmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yağlı’nın da hazır bulunduğu ziyarette Çorum’da aromatik tıbbi bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve sonrasında bu ürünlerin işlenmesi için tesisler kurulması konuları ele alındı.

Tıbbi aromatik bitkilerin eskiden beri tedavi ve diğer amaçlar için kullanıldığına değinen EnaFarma Fitomed Genel Direktörü Meryem Özselanik, Avrupa ülkelerinin son zamanlarda tedavilerde bitkisel ilaçlara doğru yöneldiğini söyledi.

Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik bakımından zengin ülkeler arasında yer aldığını açıklayan Özselanik, “Tıbbi aromatik bitkilerin uygun ekolojilerde iyi tarım veya organik tarım uygulamalarına göre yetiştirilmelidir. Kaliteli çeşit geliştirme ve ıslah çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Hasat sonrası işlemler zamanında ve usulüne uygun yapılmalıdır. Bunun için Çorum’da tıbbi aromatik bitkisi yetiştirecek çiftçilerin eğitime tabi tutulması gerekmektedir” dedi.

BAŞARANHICAL: “ÜRÜNLERİ İŞLEYEN İŞLETMELER KURABİLİRİZ”

Çiftçilere aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusunda verilecek eğitimi TSO olarak üstlenebileceklerini ifade eden TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, işadamları olarak Çorum ve çevresinde tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesinin yaygınlaştırıldığı takdirde bu ürünleri işleyen işletmeler kurulmasını sağlayabileceklerini dile getirdi.

ALKAN: “ÜNİVERSİTE OLARAK HER KONUDA DESTEĞE HAZIRIZ”

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, üretim alanlarında elde edilecek ürünlerin amaca uygun olup olmadığını kısacası kalite yönünden incelenmesi ve özellikle ihracatta mağduriyetlerin yaşanmaması ve rekabet gücünün artırılması için gerekli analiz yöntem ve metotlarının belirlenmesi ve bunları gerçekleştirecek ve bölgeye özgü bitkilerin analizlerinin yapılması konusunda Üniversitenin çiftçilere ve bu sektöre gireceklere yardımcı olacaklarını vurguladı.

“ÇORUM TIBBİ BİTKİLERİN ÜRETİMİNDE MERKEZ OLACAK”

Çorum’u aromatik tıbbi bitkilerin merkezi yapmak için yoğun çaba harcadıklarını belirten Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, bu konuda Çorum’daki bazı kurum ve kuruluşlarında kendilerine yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

Çorum’un Uğurludağ İlçesi’nde lavanta aromatik bitkisinin üretimine başladıklarını vurgulayan Ceritoğlu, “Tıbbi aromatik bitkilerinin mevzuat, üretim ve nihai ürün olarak tek elde yürütülmesi için bu konuda Çorum OSB’nin öncülük yapmasını istiyoruz” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim