Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Beyin Cerrahi Prof. Dr. Haluk Deda, Vali Yardımcıları, daire amirleri ve meslek kuruluşları temsilcileri katıldı.

Prof. Dr. Haluk Deda toplantıya katılanlara slayt gösterimi eşliğinde tıbbi aromatik bitkilerin önemini ve Çorum’un tıbbi bitkilerin yetiştirilip, işlendiği en önemli illerden biri olması için neler yapılması konularında yapılan çalışmaları anlattı.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin hastalıkların önlenmesi, sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi için ilaç olarak geleneksel ve modern tıpta kullanıldığını belirten Deda, aynı zamanda besin takviyeleri, bitkisel çay, tat ve çeşni olarak beslenmede de kullanıldığını ifade etti.

DODURGA KAPARİSİ TESCİLLENDİ

Çorum Dodurga Kaparisinin tescilli bir marka haline getirildiğini kaydeden Deda, Dodurga’nın Kapari, Kişniş, Kimyon, Ekinezya, Rezene, Sarı Kantoron, Lavanta, Tıbbi Papatya, Oğulotu, Tıbbi Nane, Tıbbi Adaçayı, Anadolu Adaçayı, Isırğanotur Otu, Tıbbi Hatmi, İstanbul Kekiği, Ak Kekik, Karabuğday, Sinir Otu, Tıbbi Hatmi ve ebegümeci gibi bitkilerin yetiştirilmesine uygun olduğunu ifade etti.

Dodurga’da yetiştirilen bitkilerin hepsinin “ iyi tarım uygulamaları” sertifikasına sahip olduğunu belirten Deda, “ İçindeki etken maddeler Ankara ve ege Üniversitelerince kontrol edilmektedir. Ayrıca Hitit Üniversitesi ile de konu ile ilgili temaslar yapılmış ve geleceğe yönelik olarak protokol yapılması üzerine mutabakat sağlanmıştır” dedi.

ÇORUM TIBBİ BİTKİ YETİŞTİRME POTANSİYELİNE SAHİP

Deda, Çorum’un gerek iklim, gerekse florası ve gerekse toprak ve su özellikleri nedeni ile gelecekte tıbbi bitkilerin yetiştirilip, işlendiği en önemli illerden biri olma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

VALİ KILIÇ’TAN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILSIN TALİMATI

Vali Necmeddin Kılıç, sunumun ardından Çorum’un tıbbi bitkilerin yetiştirildiği merkezlerden birisi haline getirilmesi için gerekli çalışmaların hemen başlatılması talimatını verdi.

CERİTOĞLU, “HER TÜRLÜ DESTEK VERİLİYOR”

Çorum’un tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yapılacak yatırımlar için çok uygun coğrafi konuma ve iklimsel özelliklere sahip olduğunu belirten Milletvekili Ceritoğlu, bunun için Çorum çiftçisinin Tıbbi Bitkiler yetiştirilmesi konusunda bilinçlendirilmesi ve teşvik edilmesi konusunda hükümetin her zaman gerekli yardımı yapmaya ve destek olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirenlere çok ciddi destekler verildiğini kaydeden Ceritoğlu, “Bu alandaki girişimciler, başta Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı olmak üzere kalkınma ajanslarından ve Avrupa Birliği fonlarından finansman sağlayabiliyor” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim