Dün Ticaret Borsası’nda düzenlenen ve Vali Mustafa Çiftçi ile Ak Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın da katıldıkları bir toplantıda, söz konusu projeler sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle masaya yatırıldı.

Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı ve diğer bazı Birlik başkanlarının hazır bulundukları toplantıda Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, hazırlanan 19 proje hakkında bir sunum yaptı.

Ardından söz alan Vali Mustafa Çiftçi, Çorum’da tarım topraklarının 86 bin hektarının sulandığını belirterek, 208 bin hektar alanın daha sulanabilir hâle getirilmesi için sulama projelerine önem vereceklerini vurguladı.

Çorum’daki hayvancılık ve tarım sanayine yönelik bazı rakamları da açıklayan Vali Çiftçi, “Çorum'da 230 bin büyükbaş hayvan varlığı var, bunlardan 125 bin tanesi kültür ırkı. Ayrıca 240 bin küçükbaş hayvan, 5 milyona yakın kanatlı hayvan varlığı bulunmakta. Tarıma dayalı sanayi de gelişmiş durumda. İlimizde 29 un fabrikası, 14 yem fabrikası, 21 çeltik fabrikası, 5 tane de süt fabrikası faaliyet gösteriyor.” dedi.

İl Tarım Müdürlüğü tarafından önümüzdeki 3 yıl için uygulanması hedeflenen 19 proje hazırlandığını kaydeden Vali Çiftçi, “Hastalıktan ari köyler, damızlık hayvan satış borsası, sertifikalı tohum üretimi, kültür kafes balıkçılığı, hastalıktan ari damızlık düve merkezi, silajlık mısır üretimi, danelik mısr üretimi, Kızılırmak havzasında bulunan ilçe ve köylerde ikinci ürün ekimini teşvik, organik gübre kullanımını yaygınlaştırmak, yöresel ürün satış yerleri, organik bal üretimi, mevsimsel süt artışının önüne geçmek, merinos koyun ırkını yaygınlaştırmak, organize hayvancılık bölgeleri kurmak, meraların ıslahı, Çorum’un büyükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki potansiyelini diğer bölgelere tanıtmak, buğday unu kalitesini artırmak, hijyen şartlarını üst düzeyde tutan işletmelerin ödüllendirilmesi ve lisanslı depoculuk gibi projeler yer alıyor. 3 yıl içinde bu hedefleri yerine getirmenin gayreti içinde olacağız.” şeklinde konuştu.

Ak Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan da tarım alanında hazırlanan projelerin hayata geçirilmesinde STK’ların desteğinin önemine dikkat çekerek, “Tarım ve hayvancılık alanında iyi bir konumda olan ilimizi bu projelerle daha iyi noktalara taşıyacağız.” dedi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim