Çorum Valiliği’nin katkıları ile gerçekleştirilen Uluslararası 7. Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu cumartesi günü gerçekleştirilen oturum ve değerlendirme ile sona erdi.

İki gün süren sempozyumun ardından değerlendirme yapan Prof.Dr. Tayfun Yıldırım, gerçekleştirilen sempozyumun sadece kendi yaptıkları kazıların sorunlarını değil farklı disiplindeki meslektaşlarının da çalışmalarını inceleme fırsatı yarattığını ve aradaki farklılıkları gözlemlediklerini kaydetti.

Hititlerle sadece Türklerin değil başka ülkelerdeki araştırmacıların da ilgilendiğini vurgulayan Prof.Dr. Yıldırım, Çorum’un kültürel açıdan ne kadar zengin bir il olduğunun algılanmaya başlandığını ifade etti.

Prof.Dr. Tayfun Yıldırım

Yıldırım, “2010 yılından itibaren müzenin başlattığı bu akımı destekleyen başta bakanlık, genel müdürlük ve valiliğimiz olmak üzere katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu sempozyum bize sadece kendi kazılarımızın sorunlarını değil farklı disiplindeki arkadaşlarımızın çalışmalarını da inceleme fırsatı yarattı ve farklılıkları gözlemledik.

Erken dönem çalışmalar keşke daha çok sürseydi umarım ileriki süreçlerde Çamlıbel gibi kazılar devam eder. Çünkü kalkolitik çağdan eski tunç çağına bazı bilgileri çözemediğimizi görüyorum. Çamlıbel çok iyi bir fırsattı uzun sürmedi. Derekütüğünü de burada tartışabilseydik. Orası da eski tunç çağı ile değil kalkolitik ile de ilgili bilgi veriyor. Sempozyumla bilgilerin yeniden revize edilebileceğini gördük. Kendi yazdıklarımın bile 5-10 yıl içinde yeni kuşak tarafından revize edilmesini mutlulukla karşılıyorum.

Kazı konusunda ağırlık Şapinuva üzerinde odaklandı ve Şapinuva bizi şaşırtmaya devam ediyor. Dünyanın hiçbir müzesinde göremeyeceğiniz eserler sunuyor. Birçok özel müze bu bilgileri bekliyor tarihleme açısından. Yayınlama yapıldığında Çorum dünyaya kafa tutacak yere gelecektir.

Arşivcilik Türkiye’nin genel problemlerinden biridir. Müzelerimizin de üniversitelerin de çok iyi arşivleri olmalı.

Hititlerin mühendislik konusunda ne kadar deha olduğunu gördük. Etrafımızdaki yerleşimlerde de Hititlerin bu konudaki çalışmalarını inceleme fırsatı yakaladık. Artık terminolojiyi de değiştirmek gerek teknoloji ile birlikte insanlar kendi bulduklarını başkalarının buldukları ile karşılaştırma imkanları bulabiliyor.

Çorum Müzesi’nin çalışanlarının incelemelerine bakıyorum meslektaşlardım giderek profesyonelleşiyor. İlim insanları ile rekabet edecek duruma geldiler sadece onlar bizlerden birşeyler öğrenmiyor, bizler de öğreniyoruz. Çorum müzesi pilot bölge seçilmiş çalışmaları görünce bu işin önemini kavradım. Bazı yerlerdeki laboratuvar kalitesinin arttığını görüyorum. Temel sorun bu müzelerin alt yapısı oluşturulurken arkeoloji laboratuvarlarındaki bu bilginin aktarılması.

Ankara bölgesinin kendi verilerini değerlendirebilmek için Çorum’daki gelişime ihtiyaç duyuyor. Orta Anadolu’nun kronolojisinde sıkıntılar var. Bunu atlatmanın yolu da analiz çalışmalarının öne çıkarılması.

Çorumda festival olurdu bu festival sadece Hitit’le ön plana çıkardı. Artık anladık ki burası Hitit’in merkezini oluşturan bir coğrafya ancak burada farklı kültürler de var bunları ortaya çıkarmakta bizlere ihtiyaç var” dedi. 

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim