Ama, herkes kendi küçük dünyasında “büyük siyasetçi”yi, “büyük sivil toplumcu”yu, “büyük işadamı”nı, “büyük memleketsever”i oynamaya devam edecekse, biz bu önerimizi geri alıyoruz.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin 14 şeker fabrikası özelleştiriliyor. Bunlardan Çorum Şeker Fabrikası için son teklifler 3 Nisan 2018 tarihinde verilecek. Geçici teminat ise 5 milyon lira olarak belirlendi.

Çorum’a devletin iki büyük sınai yatırımı vardı; Menderes’in Çimento Fabrikası ve Özal’ın Şeker Fabrikası…Çimento Fabrikası, yıllarca Çorum’un üzerine kirli hava kustuktan sonra, yabancı şirketler eliyle üretim dışı bırakıldı, sonunun ne olacağı belirsiz.

Çorumlular, Çimento Fabrikası özelleştirilirken bir şirket kurup ihaleye katılmışlardı, ama yeterince güçlü ya da cesur olamadıkları için fabrikayı Yibitaş’a kaptırmışlardı. Yibitaş da, bir süre sonra fabrikayı aldığı fiyata, yarı hissesini Lafarge’a satıp fabrikanın yarısını bedavaya getirmişti.

Şekerin stratejik bir ürün olması ve nişasta bazlı şekerlerin kamuoyunda yarattığı ürperti nedeniyle, pancardan şeker üretiminin -hatta daha da yaygınlaştırılarak- devam ettirilmesi, dolayısıyla şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmesi elbette birinci tercih.

Ama, özelleştirme mutlaka yapılacaksa, -ÇORUM HABER’in tarihi mücadelesiyle Çorum’a kazandırılan- bu fabrikayı Çorumlular almalı.

Pancar Üreticileri Birliği’nin ve çalışanları temsilen Şeker-İş Sendikası’nın da içinde bulunduğu çok ortaklı bir şirketle bu fabrika satın alınabilir. Çalışanlara iş güvencesi sağlandığı gibi, pancar ekim alanları genişletilerek üretim de artırılabilir.

Türkiye Şeker Fabrikaları bünyesinde zarar eden fabrikalar var ve toplamda da bilanço “zarar” gösteriyor, ama en ileri teknolojiye sahip Çorum Şeker Fabrikası kârlı fabrikalardan biri. Çorumlular eliyle kârlılık daha da artırılabilir.

Daha ötesi, bir üretici kooperatifinin Konya Şeker Fabrikası’ndan yola çıkarak yarattığı “Torku” gibi bir dev gıda markası, Çorumlular için de örnek olabilir. İnsanların, GDO korkusuyla marketten hazır gıda alamaz hale geldiği şu ortamda, Çorum, doğal gıda alanında bir Türkiye markasını ortaya çıkarabilir.

Bu konuda değerlendirmelerimize devam edeceğiz ve her görüşe de açığız.

Mehmet YOLYAPA

Editör: TE Bilisim