TÜRKŞEKER Genel Müdürü Ahmet Aksu, Çorum'da Şeker Fabrikası'nda yaşanan sorunların çözümünü sağlamak ve pancar üretimini artırmak amacıyla düzenlenen toplantıya katıldı.
2016 yılı şeker kampanyasının 20 Eylül'de Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da katılımı ile başladığını hatırlatan Aksu, Bakan Ağbal'ın Çorum Şeker Fabrikası’na ayrı bir önem verdiğini vurguladı.
Çorum Şeker Fabrikası’nın verimlilik, kârlılık ve çiftçi memnuniyeti konularında en üst seviyelerde olmasını arzuladıklarını kaydeden Aksu, “Bu fabrika bir sezonda 1 milyon ton pancar işleme kapasiteye sahip. Ancak bu yılki hedefi 750 bin ton pancar işlemek. Bu pancarın da 400 bin tonu çevre illerden sağlanıyor. Oysa bu bölge pancar yetiştiriciliği için son derece uygun. Fabrikanın ihtiyacı olan tüm pancar, Çorum'dan temin edilebilir. Bizim öncelikli amacımız ihtiyacımız olan tüm pancarın Çorum'da üretilmesini sağlamak. Bu durum TÜRKŞEKER için de önemli bir konu. Çünkü bizler pancarın tarladan sökülür sökülmez zaman kaybı yaşanmadan fabrikaya ulaştırılmasını ve üretime sunulmasını istiyoruz. Verim kaybı yaşamamak için bunu sağlamak zorundayız.” diye konuştu.
Çorumlu pancar üreticilerine bu sezon ürettikleri pancar için 20 milyon liralık ödeme yapıldığını açıklayan Aksu kampanya dönemi sonunda Çorum çiftçisine ödenecek toplam rakamın 80 milyon lirayı bulacağını söyledi.
Çorum’da 1 tane bile şeker tüccarı bulunmadığına dikkat çeken Ahmet Aksu, “Üretilen pancarın en az yarısını pazarlayabilecek, şeker sektörüne yön verecek şeker tüccarlarının bu ilden çıkmasını istiyoruz. Ancak Çorum'da bir tane bile şeker tüccarı yok. Eğer bir veya birkaç tane şeker tüccarı yaratabilirsek hem şeker fabrikasına, hem sektöre, hem de Çorum'a büyük katma değer sağlanmış olur.” ifadesini kullandı.
TÜRKŞEKER Genel Müdürü Aksu, çiftçinin son yıllarda pancar ekiminden uzaklaşma sebeplerini araştıracaklarını, sektörün sorunlarını tespit edeceklerini dile getirerek, temel hedeflerinin Çorum'da pancar üretimini önümüzdeki yıl için yüzde 30-40 oranında artırmak olduğunu sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim