Geçtiğimiz hafta içinde Genel Müdürümüz Mehmet Yolyapar’a iadei ziyarette bulunan Kemal Ateş, fabrikanın çalışması ve hedefleri ile ilgili bilgiler verdi.

Bir önceki döneme göre bu kampanya döneminde, iklimsel olarak rekoltenin ve polar değerinin düşük gerçekleştiğini vurgulayan Ateş, “Çorum Şeker Fabrikası’nın işlediği pancarın yüzde 35’i Yerköy’den geliyor. Barajdan su verilememesi nedeniyle pancar küçük kalınca Yerköy’den 250 bin ton yerine 160 bin ton pancar geldi. Yerköy’de değer bulamayacağı için sökülmeyen pancarlar oldu. İskilip’te de araç arızası yüzünden pancar sökümü gecikti, yağmurlar başlayınca da bir miktar ürün tarlada kaldı. O da kar yağdıktan sonra söktürülüp, bizde kampanya kapandığı için başka fabrikalara gönderilmiş olmalı. Başkaca, sahada kalan pancar olmadı.” diye konuştu.

“Pancarın yüzde 99.9’u söküldü, bize gelen pancarın da yüzde 100’ü analiz edilerek alındı” diyen Genel Müdür Ateş, “Bu sezon 600 bin ton pancar aldık, 76 bin ton şeker ürettik. Geçen sezon rekolte yüksekti, 840 bin ton pancar alınmıştı, Bor ve Kırşehir’in pancarı da burada işlenmişti. Fire ise, toprağı verildikten sonra hesaplanıyor, % 8 civarında çıkıyordu. Bu yıl topraklı hesaplandı ve ortalama % 11 çıktı. Yani firenin yüksek tutulması söz konusu değil. Geçmişte daha toleranslı mı davranılıyordu, orasını bilemeyiz” ifadesini kullandı.

Şeker Fabrikası Genel Müdürü Kemal Ateş, önümüzdeki sezon için pancar üretimini artırmaya yönelik tedbirler alacaklarını, yüzölçümünün yüzde 42’sinde tarım yapılabilen Çorum’un üretimi artırma imkânına sahip olduğunu, randevulu sistemle de pancar tesliminde beklemeyi ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirterek, “600 bin ton pancarın nakliyesi için 21 milyon lira ödedik. Km/ton fiyatı 0.35 liraya geldi. Bu Türkiye’de en iyi rakam” değerlendirmesini yaptı.

Safi Holding’in Çorum’da büyümeyi amaçladığını da vurgulayan Kemal Ateş, sözlerini şöyle tamamladı: “Önce verimliliği ve kapasiteyi artıracağız, sanıyorum 4-5 yıl içinde de katma değeri yüksek yeni yatırımlara girişeceğiz. TORKU örneğinden yola çıkarak, Çorum’dan gıda sektörüne ağırlığımızı koyacağız. Yeni yatırımlar başladığında, Şeker Fabrikası’nın Çorum için taşıdığı önem daha iyi anlaşılacak. Onun için, fabrika yönetimi ile birlikte, çiftçiler ve nakliyeciler de dahil herkes elini taşın altına koymalı.” (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim