Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksekokulu Sosyal Tesisleri’nde 2017 yılı değerlendirme toplantısında basın mensupları ve yatırımcı kurumların yöneticileri ile biraraya gelen Vali Kılıç, üniversitenin sürekli büyüyen ve hayırlı çalışmalar yapan ve ilimiz için övünülecek bir kurum haline geldiğini belirterek burada HİTÜ bünyesinde faaliyet gösteren Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (TEKNOKENT) farklı bir parantez açan Vali Kılıç, burasının etkin bir şekilde kullanılmasının ilimizi geleceğe taşıyacağını açıkladı.

Teknokent’in Çorum ile ilgili önceliklerden biri olduğunu vurgulayarak ilimizin lokomotifi olan sanayinin sınıf atlaması gerekliliğinin altını çizen Vali Kılıç, “TEKNOKENT, Çorum sanayiine sınıf atlatacak bir kurumdur. Sanayisi, tarımsal varlığı, bilgi birikimi ve müteşebbis ruhu ile Çorum bana göre ülkede ilk 10 il arasındadır. Ama bunu daha ileri götürmek için yani Çorum’a level atlatmak için sanayinin orta gelişmişlik çizgisinden kurtulması gerekiyor. Eğer bu orta gelişmişlik çizgisini aşamaz isek, Çorum’da geriye gidiş başlayacaktır. Bunu nasıl sağlayacağız? Tabi ki teknoloji üreterek, yeni icatlar yaparak, yaratıcılık ve inovasyon ile sağlayacağız. Bu kapsamda TEKNOKENT’in iyi kullanılması gerekiyor. TEKNOKENT’e Çorum’un gelişmesine ve geleceğine katkı sağlayacağı için özel önem veriyoruz” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi, Hitit Üniversitesi, İl Özel İdaresi ve Ticaret Sanayi Odası ortaklığı ile kurulan TEKNOKENT için sanayici ve işadamlarına çağrıda bulunan Vali Kılıç, TEKNOKENT’in üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak ülke sanayisinin uluslararası alanda rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji ile yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkanı yaratmak teknoloji transferlerine yardımcı olmak ve yüksek ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak alt yapıyı sağlamak amacıyla kurulduğunu vurguladı.

Sanayicilerle bu konuda görüşmeleri olduğunu, TEKNOKENT’e gelerek Ar-Ge Merkezi açmalarını istediklerini söyleyen Vali Kılıç, bu kapsamda BMC heyetinin savunma sanayii alanında ilimizdeki ziyaretinden 2 firma ile gizlilik anlaşması, bir firma ile de tedarik anlaşması yaptığını, bu firmanın BMC ile ortak proje yaparak Çorum’da bir ürünün üretimini yapmayı hedeflediğini ve savunma sanayiine bir kapı açıldığını kaydetti.

İlimizdeki büyük şirketlerin TEKNOKENT’te Ar-Ge birimi kurmaları ve yeni teknolojilerin üretimini yaparak marka yaratması gerektiğini ifade eden Vali Kılıç, “Çorum vaktiyle bir çok yeni ürünü yapan bir il. Halen Çorum kaloriferi bir markadır. Büyük şirketlerimizin tamamı TEKNOKENT içinde AR-GE birimi oluşturarak yeni teknolojik ürünlere yönelmeleri, buradan markalar çıkarmaları gerekiyor. Çorum bu sayede orta gelişmişlik çizgisini de aşacaktır” diye konuştu.

Toplantının ilerleyen bölümlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde hayata geçirilen “Milli İstihdam Seferberliği” kapsamında Çorum’da 7 bin kişilik ilave istihdam sağlandığı da dile getirildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim