1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında meydana gelen, 57 kişinin hayatını kaybettiği, 100’lerce kişinin yaralandığı acı olaylar nedeniyle düzenlenen anma etkinliğine katılan binlerce yurttaş, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarının sorumlularının ortaya çıkmasını isterken, en önemli talepleri ise “adalet” oldu.

“29 Mayıs-4 Temmuz 1980 unutmadık, unutturmayacağız” yazılı bir pankartın açıldığı yürüyüş Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nin önünden başladı. Yol boyunca katılımların artarak devam ettiği yürüyüşte Çorum’da yaşanan acı olayların faillerinin adalet önünde hesap vermesi istendi.

Bahabey Caddesi ve Gazi Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde basın açıklamasının yapılacağı Postane önüne yürüyen kitle sık sık, “Faşizme ölüm, halka hürriyet”, “İnadına özgürlük”, “Laik, demokratik Türkiye”, “Çorum’u unutma unutturma”, “Hak-Hukuk-Adalet” sloganlarını attı.

Anma programı, 37 yıl önce hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, ABF Genel Başkanı Doğan Demir, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ve çok sayıda sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı yürüyüşün ardında Hacı Bektaş Vakfı Çorum Şubesi’ndeki panel ve müzik dinletisine geçildi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim