Anma etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür ve Eğitim Vakfı Çorum Şubesi önünden Hürriyet meydanına kadar yürüyüş düzenlendi. HDP İstanbul Milletvekilleri Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat , Çorum Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurettin Aksoy ve vatandaşlar katıldı.
Anma komitesi adına bir konuşma yapan Av. Sadık Eral, bin yıldır bu topraklardaki bütün savaşları haklı olmalarına rağmen mazlumlar kaybederken, haksız olmalarına rağmen zalimlerin kazandığını söyledi.
Haksızların ve zalimlerin bin yıldır masumların, mazlumların dinlerini mezheplerini inanç ve ibadetlerini kendi emellerine alet etmelerini, ‘din’ diyerek mezhep diyerek halkı kışkırtmışlarını ve birbirlerine kırdırdıklarını dile getiren Eral, “Bin yıllık bu kirli oyunu bozmanın yolu farklı inanç ve ibadet sahiplerinin uyanmasından, bu oyuna son vermesinden; bu zalimlere karşı birlik olmasından geçmektedir. Biz demokrasi güçleri olarak emperyalist güçlerin halkının inanç ve ibadetlerini kendi kirli emellerine alet etmesini istemiyoruz. İslam’ın bu kutsal Ramazan ayında bu kutsal Cuma gününde buradan bütün inanlara sesleniyoruz. Çok renkli, çok kimlikli be çok kültürlü olmak bizim zenginliğimizdir.Çünkü tek renkten pano olur çok renkten tablo olur.
Halkınızın dinini kullanarak düşmanlık tohumu ekenlerin asıl kendileri din düşmanıdır. Halkınızı din mezhep,kavgasını kışkırtanlar asıl kendileri halk düşmanıdır. Bize düşen görev uyanık olmaktır.Bize düşen görevi oyuna gelmemek, Bizi bölmek isteyenlere inat, bizi birbirimize düşman etmek isteyenlere inat birlik ve beraberlik içinde olmaktır. Biz demokrasi güçleri olarak savaşan bir dünya değil,barış içinde bir dünya istiyoruz. Dil,din,ırk,mezhep ayrımı olmadan demokrasi içinde özgürce doğmak özgürce ölmek istiyoruz” dedi.
Eral, demokrasi güçleri olarak Çorum olaylarının yeniden araştırılmasını, tüm gerçeklerin gün ışığına çıkmasını, halkı alevi-sünni diye bölerek kin tohumu ekenlerin ortaya çıkartılarak yargılanmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim