Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem başkanlığında Bakanlık bürokratları, Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun 6 Ocak 2017 tarihinde Konya’dan kamuoyuna duyurduğu ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında Kayseri’de çeşitli ziyaretlerde bulundu. 

Ziyaret kapsamında SGK İl Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Bakanlık olarak amaçlarının, hizmeti vatandaşların ayağına götürmek olduğunu bu amaçla çalışma hayatı, sosyal güvenlik ve işgücü piyasası gibi Bakanlığı ilgilendiren pek çok alanda hizmet kalitesini daha da arttırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Çorum’un gelişmiş sanayisi ayrıca pirinç ve leblebi üretimi ile ülke ekonomisinin önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyleyen Erdem, “Bugün burada çalışma hayatının tarafları ile bir araya gelecek, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı ve teşviklerimizi anlatacağız.

Bu seferberlik kapsamında Bakanlık üst yöneticileri olarak il ziyaretlerimiz devam edecek. Bugün ve yarın ülke genelin de 12 vilayetimizde bu ziyaretleri gerçekleştirmiş olacağız. Bu ziyaretlerimizle beraber toplam 60 vilayetimizi tamamlamış olacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak gidilmedik şehir bırakmayacağız.

81 ilimizde Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, iş adamları, sanayiciler, sendikalar, işçiler, kadın çalışanlar, işsizler, engelli çalışanlar, iade kapsamında tıbbi cihaz kullanan vatandaşlarımız ve emeklilerimize ulaşacağız.

İstihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamın önlemesi için tarafların desteğini isteyeceğiz” dedi.

2023 Vizyonuna uygun olarak insan onuruna yakışan bir çalışma hayatı oluşturmak, güçlü, yaygın ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi kurmak için gerekli yasal ve kurumsal değişiklikleri önemli ölçüde gerçekleştirdiklerini anlatan Müsteşar Erdem, geride bırakılan 15 yıllık süreçte aktif sigortalı sayısının;

2002 yılında 12 milyon 8 bin iken; 2016 yılı Ekim ayı itibarıyla 20 milyon 490 bine pasif sigortalı sayısının ise dosya bazında, 2002 yılında 5 milyon 887 bin iken; 2016 yılı Ekim ayında da 11 milyon 675 bine ulaştığını vurguladı.

2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bugün itibariyle yüzde 33'e düştüğünü vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, “Bakanlığımızın öncülüğünde tamamlanan Ulusal İstihdam Stratejisiyle;

2023 yılına kadar, istihdam oranını yüzde 55'e, Kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 41'lere yükseltmeyi, i şsizlik oranını ise yüzde 5'e indirmeyi hedeflemekteyiz. Çalışmalarımıza tüm kadrolarımız ve kararlılığımızla aynı şekilde devam ediyoruz. İşçimizin, işverenimizin yanında olacak, alın terinin akıl teriyle değerlendiği, her ikisinin de hakkının korunduğu daha müreffeh bir Türkiye için çalışacağız.

Ayrıca, son 15 yılda yapılan büyük reformların yanı sıra teşviklere de çok önem verilmiştir. Taraflara teşviklerimizi anlatacak, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için çalışma hayatının sorunlarını belirleyerek, çözüm yollarını birlikte bulacağız.

Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarınca 10 adet teşvik uygulanmakta. Yeni teşvik olarak ilave istihdama teşvik uygulamaya konulmuştur.

Buna göre 1 Şubat 2017 – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında 2016 Aralık ayında bildirilen toplam sigortalı sayısına ilave olarak işe alınan her bir sigortalı için işverenlerin maliye bakanlığına ödeyecekleri vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecekleri her türlü sigorta primleri tutarınca işverene destek sağlanacak.

Çorum’un 527 bin olan nüfusunun %99.5 i sosyal güvenlik kapsamındadır. 8 bin 316 işyerinde 112 bin sigortalımız bulunmaktadır. Emekli sayımız, 53 bin 898 SSK'lı, 24 bin 602 Bağ-Kur, 13 bin 711 Memur olmak üzere toplam 92 bin 211 'dır. Çorum'da; 6 bin 129 işyerimiz, 3 milyon 375 bin lira beş puanlık teşvik indiriminden yararlanmıştır.

5 bin 431 işyerimiz 3 milyon 38 bin lira 51 ilde uygulanan ilave Altı puanlık indirimden yararlanmıştır. 452 işyerimiz, genç ve kadın istihdamından dolayı 268 bin 849 lira teşvikten yararlanmıştır. Bu teşviklerin yanında Bağ -Kurlu esnafımıza da beş puanlık sigorta primi indirimi getirilmiştir. Çorum İŞKUR il müdürlüğümüz tarafından 2016 yılında 9 bin 478 kişi işe yerleştirildi, 3 Bin 381 kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmış ve bunlara 12 milyon 806 bin lira maaş ödenmiştir. 58 Mesleki eğitim kursu açılmış ve bin 125 kişi katılmıştır. Bin 798 İşbaşı eğitim programı açılmış ve bin 862 kişi katılmıştır. 7 Girişimcilik programına 158 kişi katılmıştır. Bütün bu olumlu gelişmeler; Değişimin, Dönüşümün ve Millet İradesinin göstergesidir” dedi.

“ERKEN EMEKLİLİK ÇALIŞMAMIZ YOK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, son günlerde halk arasında erken emeklilikle ilgili konuşmalara da açıklık getirerek bakanlık olarak böyle bir çalışmanın bulunmadığını söyledi. Sosyal Güvenlik Sistemi’nin sürdürülebilirliğinin devam etmesi gerektiğini söyleyen Erdem, aksi durumda bunun cezasını gelecek nesillerin çekeceğini kaydederek erken emeklilikle ilgili söylentilere itibar edilmemesini istedi. (Erkan Bayatlı) 

Editör: TE Bilisim