Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Faruk İnaltekin’in moderatörlüğünü yaptığı panele AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Vekili Hakan Ertürk, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Dünya Melek Yatırım Genel Sekreteri Baybars Altuntaş konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, çalışmanın; Üniversite sanayi işbirliğinin örnek bir modeli olduğunu söyledi. Çorum’un milletvekili olmaktan gurur duyduğunu belirten Kurt, “Çorum Milletvekili olmaktan gurur duyuyorum kendimi Hitit kraliçesi puduhepa gibi hissediyorum Çorum’a gelince. Çorum en iyisine layık. Biz işsiz üniversiteli istemiyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde elimizden geleni yapmak istiyoruz. Ancak insanlar kendi kaderini kendisi yaratıyor beklemektense çaba göstermek gerekiyor” dedi.

Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Vekili Hakan Ertürk ise konuşmasında 2011 yılından bu yana nasıl destekleme yapabiliriz diye bir çalışma içinde olduklarını bu çalışmalar çerçevesinde melek yatırımlarına vergi esnekliği sağladıklarını vurguladı. Melek yatırımcılara lisans verdiklerini ve bunu her önüne gelen melek yatırımcı olmasın amacıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Ertürk, bu yatırımcıların belirli kriterlere sahip olmasını istediklerini vurguladı. Yapının gelişmesinde katkı sağlayan Çorum’u kutladığını belirten Ertürk, Anadolu’daki 3. ağın Çorum olduğunu dile getirdi.

Girişimcilerin %70’inin battığını belirten Hakan Ertürk, bu sistemle riskin paylaşıldığını, girişimin %75’inin vergi matrahlarından düşülebildiğini anlattı. Hükümetin önemli bir katkı sağladığını belirten Hakan Ertürk, “Bu yatırımlar KOSGEB ve TÜBİTAK inovasyon desteğini de almışsa %100 garanti altında. Burada kuracağımız ağ, girişimci için bir kapı olacak. İnsanların Amerika’ya, Avrupa’ya ulaşması için bir giriş olacak. Girişimcinin riskini melek yatırımcımlar da üstlenecek ve girişimin doğru yönde ilerlemesi için destek olacaklar” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal da konuşmasında; Programın gelişmesinde milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu’nun katkısının büyük olduğunu anlattı.

“Melek yatırımı bizlerin aklının ermediği yeni teknolojiye yaklaşım olarak görüyoruz kim yaparsa yapsın ülke adına yapılan bir proje bile ülke meselesidir” diyen Başaranhıncal, gelecek fikirlerin ticaret hayatına dönüşmesi için arada bir iletişim olması gerektiğini belirtti. Melek yatırım ağının kurulması ile kimsenin kimseyi tanıtmadığı ama sistemin ilerlediği bir yapı olacağını söyleyen Başaranhıncal, “Ticaret ve Sanayi Odaları ticari konularda bulunamaz ancak fikirleri sermaye sahibi iş adamlarına ulaştırma görevine talibiz. Öğrenciler bu konuda bize rahatlıkla ulaşabilirler. Fikirlerle ilgili neler yapılmış görüşerek bu fikri olgunlaştırabiliriz. Ekonomik alanda bölge ayrılığı yapmamamız lazım. Biz Türkiye olarak hareket etmeliyiz. Yozgat ta bizim Kayseri de bizim. Bu bir geçiş süreci göreve talibiz” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim