Dün saat 9.30’da Valilik önünde Bakan Eroğlu için karşılama töreni düzenlendi. Törene, Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbağ, Vali Yardımcıları Adem Saçan ve Alp Aslanargun, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bir süre Valilik makamında protokol üyeleri ile sohbet eden Bakan Eroğlu, ardından Valilik binasında bulunan toplantı salonunda gazetecilerle bir araya geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığın 14 yılda Çorum’a yapılan yatırımları anlattı.

Eroğlu yaptığı açıklamada “Bugün Çorum’a 7 adet yatırımın temelini atmak için geldik. 71 milyon TL’lik 7 yatırımın temelini atacağız. Özellikle sözümüz olan Sungurlu Barajı, Sungurlu’daki Ortakışla Barajı’nın temelini atacağız. Özellikle 1700 dekar araziyi sulayacak olan, yılda da 1 milyon 100 bin TL çiftçilere ilave gelir sağlayacak olan bir projemiz. Bunun dışında Uğurludağ ilçe merkezi Kızıldere ve Kuru derelerin ıslahını, Merkez’de Düvenci köyünün dere ıslahlarını ve çok sayıda müteferrik ve taşkın koruma tesisleri var. Bunlar DSİ tarafından temeli atılacak ve hızla bitirilecektir. “ dedi.

ÇATAK Tabiat Parkı altyapı tesisleri, 7 tane tesis yapılacağının altını çizen Eroğlu, Bu tesislerin toplamı 71 milyon TL’ye mal olacak. Bunların temelini atacağız. Bir yere giderken bizim kültürümüzde var. Burada size leblebi getirecek halim yok tabi. Afyon tarafından gelmediği için lokum da yok. Heybemiz dolu geldik ama. Daha önce geçtiğimiz yıl 4 Mart’ta geldim. 82 müjde vermiştim. 729 milyon TL’lik müjdeyle gelmiştim. Bu sefer 14 müjdeyle geldim, 18 milyon TL’lik müjdeler. Daha önce verdiğimiz 82 müjdenin 59’u bitti. “ dedi.

Yapılan yatırımları anlatan Eroğlu “Netice itibariyle hükümetimiz Çorum’a çok önem veriyor. Çorum hakikaten unutulmuş bir ildi. Biz hükümet olarak Çorum’u çok seviyoruz. Cumhurbaşkanımız da her zaman Çorum’a ne gerekiyorsa yapın demişti. Çorum’a 14 yılda 11 milyar TL’lik yatırım yaptık. Geçtiğimiz yıl bakanlık olarak sadece Çorum’a yaptığımız 1 milyar 460 milyon TL’dir. Biz burada çok sayıda baraj ve gölet yaptık. 5 tane büyük baraj, 5 tane büyük gölet yaptık. 114 bin 760 dekar araziyi sulamaya açtık. Bu sulama çok faydalı. Yaptığımız hesaplara göre sadece vatandaşa yılda 100 milyon TL kazandırıyoruz. Çiftçimizi kalkındırmak istiyorsak hedef sulamadır. Biz de zaten 2017, 2018 ve 2019 yıllarını Çorum’da sulamada hamle yılları ilan ettik. 62 derenin ıslahını yaptık, 55 milyon fidan diktik. Çorum’u çiçek gibi yapacağız. 2 şehir ormanı, 4 bal ormanı kurduk. 20 tane mesire yeri kurduk ki, Ankaralılar gelip yaz aylarında dinlensin istedik. 2 bin 312 aileye 22 milyon TL’lik destek verdik. “ dedi.

Çorum’un merkez de nüfusun arttığını anlatan Bakan Eroğlu “ Çorum’da nüfus çok artıyor. Su sıkıntısı olmasın diye Koçhisar’dan merkeze su getirmek için bir proje yapıyoruz. Bu yıl da yatırım programına koymak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İnşa halinde Çorum’da şuan 15 adet baraj var. Çorum, baraj ve göletler şehri olacak. Göletler de 25 adet var. 4 tane daha planlamada gölet var. 45 adet sulama projesinin projeleme aşamasını gerçekleştiriyoruz. Çorum’un %75’ini sulayacağız.

Bakan Eroğlu “ Burada 2019 yılı sonuna kadar 43 tane baraj, 9 gölet, 52 tane baraj ve göletle Çorum baraj ve göletler şehri olacak. 11 tane içme suyu tesisini bitireceğiz. Sulama tesislerini 68’e çıkaracağız. Dere ıslahlarında 62 tanesini bitirdik ama 134’e ulaştıracağız” diye konuştu.

Kentte yapılacak yatırımlarla ilgili açıklamalarını sürdüren Bakan Eroğlu, "Bugün 71 milyon liralık 7 tesisin temelini atacağız. Özellikle söz verdiğimiz Sungurlu Barajı'nın temelini atacağız. Bunun yanı sıra sulama ve taşkın koruma tesislerinin de temelini atacağız. Bal üretimi burada çok iyi gidiyor. Hatta Çorum balı, Çorum leblebisini tanıtımda geçecek gibi geliyor. Biz artık 'Çorum'un balı, Çorum leblebisi ile yenir' diye slogan üreteceğiz. Şimdiye kadar 97 köyde bal ormanı kuruldu, 25 köyde arazi hazırlığı yapılıyor, 51 köyde de proje çalışması yapılıyor. Dolayısıyla 170 köyde bal üretimi için bal ormanları yapılacak, bunun müjdesini veriyorum." diye konuştu.(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim