Hattuşa Örenyeri’nin arkeolojik buluntuları ile UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği Listesine girerek Boğazkale’nin adını sınırlar ötesine taşıdığını anlatan Şahin, bugün bir çok dilde anılan Hattuşa ve Hitit Medeniyeti buluntularının farklı alanlarda çalışılarak bilim dünyasına sunulabilecek bir çok veriye sahip olduğunu ifade etti.

Şahin, “Dünyanın ilk yazılı barış antlaşması olma özelliğini taşıyan ve Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Barış Antlaşması’na ait çivi yazılı tablet, Boğazkale-Hattuşa’da bulunmuştur. Hattuşa’da bulunan ve sayıları otuz bini aşan çivi yazılı tabletleri de 2001 yılında UNESCO’nun Dünya Belleği Listesi’ne alınmıştır. Yani ülkemizde UNESCO tarafından hem Dünya Miras Listesine hem de Dünya Belleği Listesine alına tek yer Hattuşa’dır.

İlimizdeki Dünya Miras Alanı olan Hattuşa’nın farkındalığını Çocuklarımıza ve gençlerimize anlatmak için yoğun bir şekilde “Müze Eğitimi” etkinlikleri yapılmaktadır. İlk kez ülkemizde Çorum Müzesi’nde uygulamaya konulan yatılı müze eğitimi yapılmaktadır. Bu eğitim çalışmalarında Hattuşanın UNESCO tarafından Dünya Miras alanına alınması konusu ile çeşitli etkinliklerle Kültürel Varlıkların korunması konulu eğitim çalışmaları yürütülmektedir. BU çalışmalar yalnızca Çorum’daki okullarla değil, diğer illerden gelen okullarla da yapılmaktadır” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim