Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamada; Kardiyak Rehabilitasyonun; kalp damar hastalığı olan kişilerin fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırmak, kalp damarlarını güçlendirmek amacıyla uygulanan multidisipliner bir program olduğu ifade edilerek, 2016 Şubat ayından itibaren hastane bünyesinde hizmet veren ünitenin donanımlı altyapısı, deneyimli ekibi ve özverisiyle kısa sürede bölgenin sınırlarının ötesine geçerek Türkiye’nin en önde gelen kardiyak rehabilitasyon birimlerinden biri olduğu ifade edildi. Yılda 300’e yakın kalp hastasının faydalandığı ünitede 2 Kardiyoloji Uzmanı, 1 Fizik Tedavi Uzmanı, 1 Diyetisyen, 1 Fizyoterapist, 4 Hemşire, 1 Tıbbi Sekreter ile hizmet verildiği belirtilirken, Kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by- pass operasyonu olmuş hastaların iyileşme dönemlerinde onların ellerini tutarak yaşama daha sağlıklı ve zinde bireyler olmalarını sağlamak amacıyla ünitenin hizmet verdiği vurgulandı.

Hastaların birime geldiğinde öncelikle ayaktan tansiyon ve ritim monitorizasyonu, “Kardiyopulmoner Egzersiz Testi’’, solunum fonksiyon testi, ayrıntılı kan tahlilleri, bölgesel yağ oranları dahil ayrıntılı vücut kompozisyon analizi yapıldıktan sonra egzersiz programına alındığının ifade edildiği açıklamada, Bu testlerde anormallikler tespit edildiğinde gerekli tedaviler yapıldıktan sonra hastaların programa dahil edildiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Antrenmanlar sırasında göğse takılan kablosuz sistem ile alınan EKG’si anlık olarak deneyimli hemşirelerimizce izlenmektedir. Böylece en ciddi olan kalp hastalarında bile egzersizi güvenli hale getirerek hastalarımızın kalbini güçlendirmekteyiz.

Kardiyak Rehabilitasyon Ünitemiz Bölgedeki ve Türkiye’deki benzer merkezlere göre hasta sayısı, ekip deneyimi ve alt yapı olanaklarımız açısından en üst seviyelerdeyiz. Merkezimiz kurulurken Avrupa’daki merkezler örnek alınarak daha iyisini yapma gayreti ile uğraşılıp üst düzeyde hizmet veren bir ünite haline getirilmiştir.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim