Beraberindekiler le kale içerisini gezen Başkan Aşgın daha sonra yaptığı açıklamada göreve geldikleri günden beri söz verdikleri projelerle ilgili altyapı çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini, bu çalışmalardan Çorum Kalesi Projesine somut olarak başladıklarını söyledi.

Kalenin uzun yıllardan beri Çorum’un gündemini meşgul eden önemli konulardan olduğunu dile getiren Aşgın, “Kale, şehrimiz için çok önemli bir değere sahip. Şehrimizde az sayıdaki tarihi eseri turizme kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu eserlerin en önemlilerinden biri de Çorum Kalesi. Uzun zamandan beri üzerinde yoğun bir şekilde devam ettirdiğimiz çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık. Kale içerisinde daha önce kamulaştırdığımız yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz.

Çorum Kalesi 10-11. yüzyıl zamanlarında Türklerin Anadolu’ya girdiği zamanlarda yapılan ilk kalelerden. Ancak son zamanlarda bir metrukluk söz konusu. Geldiğimiz noktada kalenin içinde 42 bağımsız bölüm var 39 tanesi normal yıkılabilir durumda, kale içerisindeki 3 bina ve cami ise tescilli durumda. Görüşmeler devam ediyor şehrin kültür hayatına katkı sağlamak açısından kale önem verdiğimiz konulardan. Kentsel dönüşüme dahil ettik kale etrafını, 200 hektara yakın bir alanda çalışma yapacağız. Kültürel varlıkları koruma kurulundan bir heyeti getirdik onlar da kabul etti. Burası hazine arayanların, içki içenlerin mekanı haline gelmişti. Bu durumdan kurtaracağız.

İşi sıkı şekilde takip edip 39 binayı yıkacağız geri kalan tescilli binaları ise aslına uygun şekilde restore edeceğiz. İlk olarak binanın dış duvarları ile ilgili bir proje yapacağız içinde de misafirlerimizi götürebileceğimiz içerisinde kafelerin olduğu gençlerin muhabbet ettiği bir yer haline getireceğiz. İnönü caddesinin oradaki Garanti Bankasının oradan geniş bir yol düşünüyoruz. Orayı da açmak şartıyla burasını cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin ise yapılan çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’a teşekkür etti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim