Dünya Melek Yatırım Formu 2018 yılı oturumu İstanbul da gerçekleştirildi. Dünya devi yatırımcılar ve ekonomi alanında uluslararası iş formu temsilcilerinin bir araya geldiği forumda milletvekili Lütfiye ilksen Ceritoğlu Kurt’un girişimleriyle Çorum’da faaliyet gösteren Kadın Girişimcilik Kooperatifleri Dünya Melek Yatırım Formunda görüşülmeye değer bulundu.
Çorumun Kadın girişimciliğin başkenti olması temalı gündemde bir konuşma yapan milletvekili Kurt, binlerce yıldır birçok kadim medeniyete beşiklik etmiş Anadolu topraklarının, eşitliğin ve barışın tarihte en eski yazılı antlaşma metnine sahip KADEŞ Barışı ile tüm dünyaya eşitliği, kardeşliği ve barışı ilan ettiğini söyledi.
Türk milletinin de yüzlerce yıldır kıtalar çapında barışa ve kardeşliğe hizmet ettiğini vurgulayan Kurt, “Bu kadim topraklarda kadınımızın elinin dokunduğu her ürün bereketli her iş kolaylıkla hal edilir durumdadır. Barışa mihmandarlık eden kadınlarımız ekonomik sektörlerde, ticarette de kendilerinden beklenilen düzeyde faaliyet göstermektedir. Üreten bir toplum nüvesi görmek isteyenler Çorum’u mutlaka ziyaret etmelidirler. El emeği göz nuru diye tabir ettiğimiz işlemecilikten tutunda seracılık faaliyetlerine, taş işlemeciliğinden tutunda gıda üretimine, neredeyse organik ürünler cenneti diye adlandırabileceğimiz kadın girişimcilerimizin faaliyetleri bizleri gerçekten gururlandırıyor” dedi.
“Kooperatifçilik nasıl yapılır sorusuna verilecek cevap Çorumda yapıldığı gibi denilirse mübala etmemiş oluruz” diyen Milletvekili Kurt, “Bugün ilimizin neredeyse tüm ilçelerinde ve Merkezinde kadınlarımızın ürünleri alınır satılır ihraç edilir duruma geldi. Mecitözü İlçemizde ki kadın girişimcilerimiz taş işleme atölyelerindeki ürünlerini bu gün Amerika ya ve Avrupa ülkelerine ihraç ederken, Sungurlu İlçemizde bulunan kadın girişim kooperatifimiz Mantı, Erişte ve tarhanaları zincir mağazalara yetiştiremez duruma gelmişlerdir. AB Destekli Projeler kapsamında Laçin ilçemizde seracılık, gezen tavuk yumurtacılığı, baskılı kumaşlar üretilmekte ve satışları yapılmaktadır. Ortaköy İlçemiz üzüm yetiştiriciliğini sanayileştirmiş ve oradaki kadınlarımız atölyelerde üzüm pekmezi üretir duruma gelmiştir. Kadın girişimcilerimizin sergiledikleri bu faaliyetlerin ülkemiz genelinde de yaygınlık göstermesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Maliye Bakanımız ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilgili komisyonlarımız bizzat Kadın Girişimcilerimiz ile istişarelerde bulunarak Ülkemiz genelinde nelerin yapılabileceği hakkında eylem planı hazırlığı tasarlamaktadırlar” ifadelerini kullandı.
Toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Makedonya Cumhurbaşkanı Dr. Gjorge Ivanov, Kosova Hükümeti Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj. ve Shaikh Ebrahim Al Khalifa ile davetliler katıldı.

Editör: TE Bilisim