Orhan Sarı, Kılıçören Köyü’nde Merinos ırkı küçükbaş yetiştiriciliği yapan Sami Kantar ve Büğdüz Köyü’nde Simental ırkı büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Mustafa Yancı’ya ait işletmeleri ziyaret ederek üreticilerden bilgi aldı.

Kılıçören Köyü’nde merinos yetiştiriciliği yapan Sami Kantar daha önce büyükbaş besiciliği ve diğer ırklarla küçükbaş yetiştiriciliği yaptığını belirterek, Bursalı bir üretici vasıtasıyla başladığı merinos yetiştiriciliğinden daha fazla gelir elde ettiğini söyledi.

Bu işi severek yaptığını, geceleri kuzulama dönemlerinde uyumadan bizzat sürünün içinde gözlem yaparak takip ettiğini aktaran Sami Kantar, “Merinos ırkı koyunlardan çok memnunum. Verimlilik bakımından en az 5 aylık kuzuda bile bölgemizdeki diğer kuzulara 10 kg. ve üzeri et farkı oluyor. İkizlik oranı da eklediğimiz zaman Çorum’daki koyunlara göre çok fark yaratıyor.” diye konuştu.

Büğdüz Köyü’nde Simental ırkı büyükbaş yetiştiriciliği yapan Mustafa Yancı ise seksen başlık bir ahırla iki yıl önce hayvancılığa başladıklarını ve mevcut hayvan sayılarının yüzün üzerine çıktığını söyledi. Yancı, iyi bir plânlama ve teknolojiyi de iyi bir şekilde kullanarak hayvancılıktan kâr edilebileceğini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ise üreticilerin sorunlarını bizzat işletmeye giderek yerinde incelemenin her iki tarafa da çok yarar sağladığını belirterek, “İl Müdürlüğü olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız. Çorum’daki ari işletme sayısını artırmak birinci önceliğimiz.” dedi.

Ziyaret ettiği her iki işletmenin de kendi alanında örnek birer işletme olduğunu dile getiren Orhan Sarı, “Hayvancılık sadece ilimiz için değil ülkemiz için stratejik bir hassasiyet taşıyor. Hayvan ithalatını bitirmek ve et ihtiyacımızı karşılayabilmemiz için verimli ırkların üretiminin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bakanlık olarak bu konuda yoğun çaba harcıyoruz. Küçükbaşta merinos, büyükbaşta ise simental ırkı, dünyada da en çok rağbet gören ırklar olarak ön plâna çıkıyor. İlimizde de bu ırkları yetiştirenlerin hayvancılıktan para kazandıklarını kendilerinden duymak güzel. Bu ırklar üzerinde daha fazla durarak, ilimizde üretimlerinin arttırılması konusunda İl Müdürlüğü olarak çalışacağız. Çorum’un büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta marka şehir olması için gece gündüz çalışacağız.” diye konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim