Vali Necmeddin Kılıç, Anadolu Ajansı ve TRT’ ye önemli açıklamalarda bulundu. Çorum'un ekonomik, turizm, sanayi ve tarım yönünden geliştirilmesiyle ilgili olarak Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı öncülüğünde akademisyenler, bürokratlar, yarı resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve vatandaşlarla birlikte çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Vali Kılıç, bu kapsamda ilçelerde toplantılar yaparak bölgedeki sorunları yerinde tespit etmeye çalıştıklarını hatırlattı.

Çorum'un daha önceden de var olduğu bölgenin hayvancılık merkezi konumunda bir zayıflama yaşandığını özellikle ifade eden Vali Kılıç, açıklamasında şöyle dedi:

‘ÇOBAN TEMİNİ ÖNEMLİ SORUN’

“Çorum’da özellikle hayvancılık konusunda hissedilir bir zayıflama var. İlçelere gittiğimizde muhtarlarımızla beraber 'hayvancılığı nasıl geliştiririz?' sorusunun cevabını arıyoruz. Bu sorunu cevabını ilde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile hayvan yetiştirici birlikleriyle arıyoruz. Bu konuda neler yapabileceğimize dair arayış içerisindeyiz. Yaptığımız toplantılarda hayvancılıkla ilgili ortaya çıkan darboğazlardan bir tanesi de çoban bulamama sorunudur.  Halkımızın yüksek ücretlerle istihdama razı olmasına rağmen yine de çoban açığının karşılanmasında zorluk yaşanmaktadır.

Biz muhtarlarla yaptığımız toplantıda bazı kararlar aldık. İş-Kur ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle sürü yöneticiliği eğitimi vererek, ilimizden sertifikalı çobanlar yetiştirmeye uğraşacağız. Bu konuda İş-Kur'un desteklerinden istifade edeceğiz. Ayrıca muhtarlarımızın söylediğine göre Türkiye'nin değişik illerinden çoban temin etmek de mümkün. Şuanda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden temin edilen çobanlar çeşitli yerlerde görev yapıyor.

Onlardan eksik kalan yeri nasıl kapatırız noktasında da ilimizdeki mültecilerimizin özellikle de Suriye'den gelen kardeşlerimizin mesleklerini tek tek tespit ettik. Aralarında daha önce çobanlık yapanlar var. Onlarla hayvan sahiplerini buluşturacağız. Buna karar verdik. İlk önce ilimizde bir kurs düzenleyerek sertifikalı çoban temin etmeye çalışacağız. Eğer yine temin edemezsek Türkiye'nin değişik bölgelerinden ve ilimizdeki mültecilerimizden daha önce bu işi yapanlardan çoban temin etme yoluna gideceğiz.

Yaptığımız toplantılarda, 'tüm bunlara rağmen bu alandaki açığı yine kapatamazsak Azerbaycan gibi özellikle Türkçe bilen ülkelerden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın izniyle çobanlara görev verilebilir' şeklinde bir tablo ortaya çıktı. Kentteki küçükbaş hayvan sayısında 80’lere göre büyük oranda azalma var. Hayvancılık için geniş meralara sahip olan Çorum'un, bu alandaki zenginliklerini daha iyi değerlendirebilmek için çalışma yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca mevcut küçükbaş hayvan ırkının da daha iyi ırklarla ıslah edilmesi için de bir araştırma yapılacak”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim