Çorum Stol Tipi Havaalanı ile ilgili, Vali Ahmet Kara’nın değerlendirme raporu, Valiliğin internet sitesinde yayınlandı.
Yapımı1991 yılında planlanan Çorum Stol Tipi Havaalanı için il merkezine 6 km. uzaklıktaki Özel İdare’ye ait 670 dekar arazinin Ulaştırma Bakanlığı’nca uygun görüldüğü, 1996 yılında Müteahhit Edip Gürcün’e ihale edildiği, firmanın işi daha sonra İma Mühendisliğe devrettiği anlatılan raporda, 2002 yılında ekonomik nedenlerle yatırımın, YPK teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla programdan çıkarıldığı, 2012 yılında ise tasfiye edildiği belirtilerek, o tarihte işin % 24.37’sinin yapıldığı ve 4 milyon 312 bin lirasının ödendiği kaydedildi.
Rapor özetinde daha sonra şu bilgiler verildi:
2013 yılında yüklenici firma Özel İdare aleyhine tazminat davası açmıştır. Davanın aleyhte sonuçlanması halinde Özel İdare 5 milyon lira tazminat ödemek zorunda kalacaktır.
25 yıldır bu araziler bu iş için beklemektedir.
Yapım işinin bedeli, bu yılın fiyatlarıyla 20 milyondur.
Merzifon Havaalanı’nın askeri bir üs olması, sivil uçuşlara kapanma riskinin bulunması ve bağlantı yolunun 3 yıldır yapılamaması nedeniyle, buyola ayrılmış 13 milyon lira ödeneğin Çorum Havaalanı’na tahsisi halinde, sadece 4 milyon lira ek ödenekle pistin biteceği düşünülmektedir.
Havaalanı binalarının yapımı ve pistin doğalgazla alttan ısıtma işleri Çorumlu işadamlarınca taahhüt edilmiştir. Özel İdare de 5 milyona kadar destek verebilir.
Başta 1159 sanayici ve işadamı ile Çorum halkı, bu yatırımı iştiyakla beklemektedir.
Sonucun, ekonomik, demografik ve politik olmak üzere önemli sonuçlar doğuracağı kanaatine varılmıştır.”
Editör: TE Bilisim