CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, AKP Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal’ın "Cumhurbaşkanı bizi çok sevdiği için ne istesek veriyor” dediğini hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı bizi sevmiyor herhalde ki, ne istesek vermiyor” ifadesini kullandı. Köse, Çorum’un savunma sanayiinde pilot bölge seçilmesini de istedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, havaalanının da demiryolunun da gündemlerinde olduğunu vurgularken, Merzifon Havaalanı’na “Çorum” isminin eklenmesini uygun bulmadıklarını, yapımı biten ilave pistten sonra ilave terminal üzerinde durulduğunu anlattı. Uslu, Hitit Üniversitesi’nin8 büyüdüğünü ve sulanabilir arazi miktarının arttığını da söyledi.

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta tarafından geçtiğimiz haftalarda Çorum ekonomisine ilişkin verilen Meclis Araştırma Önergesi, TBMM Genel Kurulunda gündeme alındı.

Önerge üzerinde söz alan Usta, Çorum ekonomisine ilişkin bir takım istatistiki bilgiler vererek, Çorum’un taleplerini dile getirdi.

ÇORUM ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA KALDI

Usta “Çorum gelişme kapasitesi olan, coğrafi konum itibarıyla son derece uygun bir yerde olmasına rağmen çok fazla gelişme gösteremeyen bir ilimiz. Bazı küçük dokunuşlarla Çorum ilinin gelişmesine katkı verebiliriz diye düşünüyorum.” ifadesini kullanırken, Çorum’un ekonomik anlamda Türkiye ortalamasının ciddi bir şekilde altında kaldığını rakamlarla ortaya koydu.

DEMİRYOLU PROJESİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Çorum’un en önemli sorununun demiryolu olduğunu ve bu konuda hiç mesafe alınamadığını vurgulayan Usta, “Bu demiryolu meselesi yılan hikâyesine dönmüş durumda. Şu anda Ankara-Çorum-Samsun hattı proje aşamasında, bunun hızlandırılması lazım, Samsun açısından da, Çorum açısından da, Ankara açısından da bu konu son derece önemli bir konu. Burayla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığının çok ciddi bir kaynak ayırıp buraya yüklenmesi gerekir” dedi.

BİR DİĞER SORUN: HAVALİMANI

1991 yılında Çorum'un havalimanının yatırım programına girdiği, daha sonra çok fazla kaynak tahsis edilemediği için çıkartıldığını söyleyen Erhan Usta, “Şu anda Çorumlular yoğun olarak Amasya Merzifon Havalimanı'nı kullanıyor fakat buraya erişim de biraz sıkıntılı. Dolayısıyla Çorumlular Çorum havalimanının tekrar yatırım programına alınarak yapılmasını istiyor. Çorum’a havalimanı yapılması uygun olacaktır.” dedi.

ÇORUM’UN KALKINMASI BÖLGEDE SİNERJİ YARATIR

“Çorum'un bir potansiyeli var. Bu potansiyeli hayata geçirecek bir kısım kamu yatırımlarına ihtiyacı var.” diyen Usta, bunların yapılması durumunda Çorum'un etrafında bir sinerji yaratacağına ve bunun Amasya'ya da, Tokat'a da, Samsun'a da fayda sağlayacağına dikkat çekti.

İÇ ANADOLU BİTİYOR, TÜKENİYOR!

“Bölgesel anlamda söylenecek daha çok söz var. Türkiye'de kamu yatırımlarının dengeli dağıtılmadığını hepimiz biliyoruz.” diyen Usta, “Bölgesel kalkınmışlık meselesinin Türkiye'de sadece Doğu, Güneydoğu meselesi olarak alınmaması lazım; İç Anadolu bitiyor, İç Anadolu tükeniyor, İç Anadolu'ya bir bakmak lazım. Bütün kamu yatırımlarını İstanbul'a yığmanın da çok fazla bir anlamı yok. Yatırımları ülke genelinde daha dikkatli dağıtmamız gerekir.” diye uyardı.

“CUMHURBAŞKANI ÇORUM’U SEVMİYOR MU?”

CHP Grubu adına konuşan Çorum Milletvekili Tufan Köse ise, MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta’ya teşekkür ederek şöyle dedi: “Çorum'dan geçerken Çorum'un sorunlarıyla ilgilenmiş. Keşke bize de uğrasaydı. Ben 2011 yılında seçildiğimde, 2015 yılında seçildiğimde MHP İl Başkanı’nı ziyaret ettim, ‘Partiniz Çorum'dan milletvekili çıkaramadı, ama ben sizin tabanınızın da sesi olmak için Meclisteyim’ dedim.”

AKP Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal’ın "Cumhurbaşkanı bizi çok sevdiği için ne istesek veriyor” dediğini de aktaran Köse, “Cumhurbaşkanı bizi sevmiyor herhalde ki, ne istesek vermiyor” ifadesini kullandı.

Tufan Köse, Milli Savunma Bakanı’na da, “Çorum'a bir şeyler yapmak istiyorsanız Çorum'u savunma sanayisinde pilot bölge seçin” diye seslendi.

“GEÇERKEN UĞRAMADIM”

Tufan Köse’nin bu konuşması üzerine tekrar söz alan Erhan Usta, “Ben Çorum’a geçerken uğramadım, özel olarak gittim, çünkü bizi Çorumlu sanayiciler çağırdılar. Toplantıyı da MHP il binasında falan yapmadım, OSB yönetimi birasında yaptım” dedi.

“HAVAALANI DA DEMİRYOLU DA GÜNDEMİMİZDE”

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ise, grubu adına söz alarak, Çorum’u Meclis gündemine taşıdığı için MHP’li Erhan Usta’ya teşekkür etti.

“Hem havaalanı, hem de demiryolu bizim gündemimizdedir” diyen Uslu, Merzifon’da ilave bir pist yapıldığını belirterek, “Bir ilave terminal binası talebi Sayın Başbakanın 28 Eylül tarihinde Çorum'a gelişinde kendisine intikal ettirilmiştir ve bu konuda Sayın Başbakanın da çalışmaları olduğunu ben biliyorum” dedi.

Hitit Üniversitesi’nin büyümesinden ve sulanabilir arazi miktarının artışından söz eden Salim Uslu, yapılan hizmetlerin inkâr edilmemesi gerektiğini vurguladı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim