Çorum’un belirtilen 49 il arasında yer almadığını kaydeden Gül, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Büyük ova koruma alanları 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu`nun 14 üncü maddesi kapsamında belirleniyor. Büyük ovalardaki koruma ve geliştirme amaçlı tarımsal altyapı projeleri ve arazi kullanım planlarının, Toprak Koruma Kurul veya Kurulların görüşleri dikkate alınarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve valilikler tarafından öncelikle hazırlanması veya hazırlattırılması gerekiyor. Aynı maddede büyük ovalarda bulunan tarım arazilerinin amacı dışında kullanılması yasaklanmış olmakla birlikte, alternatif alan bulunmaması, Toprak Koruma Kurul veya Kurullarca uygun görüş bildirilmesi şartıyla tarımsal amaçlı yapılar ile ortaklaşa kamu yararı kararı alınmış faaliyetler için tarım dışı kullanımlara izin verilebiliyor. 

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 2005 yılında çıkmış olmasına karşın,  Büyük ova koruma alanlarının bugüne kadar ilan edilmemiş olması büyük bir eksiklik olmuştur. Gecikmiş de olsa, tarım topraklarının korunması açısından çok önemli olan bu kararın, amaç dışı kullanıma ilişkin istisnai hükümlerle suistimal edilmemesi büyük önem taşıyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 71 büyük ovanın ilanı ile ilgili sürecin devam ettiği belirtilmekle birlikte, büyük ova koruma alanı ilan edilen illerde korunması gereken yeni alanlar ile listede yer almayan, Çorum ilinin de içinde bulunduğu önemli tarımsal potansiyel taşıyan diğer 32 ildeki büyük ova koruma alanlarının da bir an evvel ilan edilmesini, ilan edilen alanlarının kamuoyu tarafından net olarak bilinmesi için, büyük ova koruma alanlarını gösterir haritaların, CBS vb. ortamlarında incelenmesinin mümkün kılınmasını bekliyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim