Vali Ahmet Kara, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Çorum'daki özel eğitim okullarında 722 çocuğun eğitim aldığını, bu çocukların okullara ulaşımlarının ücretsiz olarak sağlandığını ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından il genelinde 4265 ağır ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti sunulduğunu belirten Vali Kara, engelli vatandaşlara yönelik hayata geçirilen projelerden bahsetti.
Çorum merkezde 6, ilçelerde 2 tane olmak üzere toplam 8 özel eğitim okulunun ilimizde hizmet verdiğini ifade eden Vali Kara, mesajını şöyle sürdürdü:
"Bugün tüm dünyada 3 Aralık Engelliler Günü’dür. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için her yerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
İlimizde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren 9 adet özel eğitim rehabilitasyon merkezi vardır. Bu kurumlarda 1273 eğitim çağındaki engelli çocuğumuz eğitim almaktadır. Bu hizmetin karşılığı olarak da her ay yaklaşık 600 bin Tl bu özel eğitim rehabilitasyon merkezlerine devletimiz tarafından ödeme yapılmaktadır.
Türkiye genelinde sayılı illerde açılan otistik çocukların eğitim gördüğü kurumlardan birisi de ilimizdedir. Ak kent mahallesinde Çorum Özel eğitim uygulama merkezi olarak otistik çocuklarımıza eğitim verilmektedir.
Rahatsızlığı nedeniyle okulda eğitim göremeyen İlimizde 11 öğrencimize evde eğitim hizmeti sunulmaktadır. Yani okula gelemeyecek kadar engeli olan yavrumuzun evine öğretmen giderek eğitim alması sağlanmaktadır.
Ayrıca ilimizde 6 tane merkezde 2 tane de ilçelerimizde olmak üzere toplam 8 özel eğitim okulumuz mevcuttur. Bu özel eğitim okullarında 722 çocuğumuz eğitim almaktadır. Bu çocukların okullara ulaşımları ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2015 yılı kasım ayı sonu itibari ile 2022 engelli vatandaşımıza evde sağlık hizmeti sunulmaktadır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız dezavantajlı kesimler başta olmak üzere; aileyi, kadını, erkeği, genci, yaşlıyı, çocuğu ve engelliyi içine alan geniş bir alanda sosyal devlet anlayışıyla hizmet sunmaktadır.
Laçin ve Sungurlu ilçelerimizde olmak üzere 2 tane özel bakım merkezinde 171 engelli kişiye yatılı bakım hizmeti verilmektedir. Verilen bu hizmetin karşılığı olarak Ekim ayı sonu itibari ile on aylık sürede toplam 2.844.753.34 TL. ödeme yapılmaktadır.
Çorum Merkez Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde 13-18 yaştan 5 bayan, 13 erkek 18 yaş üzeri 48 bayan 2 erkek olmak üzere toplam 68 Zihinsel engelli vatandaşımıza yatılı olarak hizmet verilmektedir.
Ayrıca Çorum Merkez Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğüne bağlı olan Umut Evimizde de 5 bayan engelliye apartman dairesinde özel hizmet sunulmaktadır.
Atıl Üzelgün Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 60 Yaş Üzeri 23 bayan ve 44 erkek olmak üzere 67 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir.
Kamile-Hacı Ahmet Akdağ Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü 60 yaş üzeri 18 bayan ve 48 erkek olmak üzere 66 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir. Kuruluşlarımızda toplamda 377 engelli vatandaşımızın her türlü bakımı yapılarak yatılı hizmet verilmektedir.
Engelli haklarından kolaylıkla yararlanabilmeleri için il genelinde toplam 3243 vatandaşımıza da engelli kimlik kartı verilmiştir.
Görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen Gören Göz cihazının dağıtımı tamamlanmış olup bu çerçevede 131 engelli vatandaşımıza cihaz teslim edilmiştir.
5378 Sayılı Ulusal Erişilebilirlik Kanununda Erişilebilirlik binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade eder. Bu güne kadar 143 kamu kurum ve kuruluşları denetlenmiştir. Bu kapsamda ilimizde oluşturulan komisyon tarafından denetimler devam etmektedir.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim